woensdag 9 maart 2016

Genomineerden Libris Literatuur Prijs 2016

Libris Literatuur Prijs 2016


Op maandag 7 maart zijn de zes nominaties voor de shortlist bekendgemaakt. Op maandag 7 mei zal de winnaar worden gekozen van de Libris Literatuur Prijs 2016.

De genomineerden zijn:

Alex Boogers - 'Alleen met de goden'
'Alleen met de goden' deed me geregeld denken aan boeken als 'Kruimeltje' en 'Oliver Twist', het is sociaal-realistisch stucwerk maar overtuigend gebracht. En al zijn het soms tranentrekkende scènes die Boogers beschrijft, je hebt toch het gevoel dat het allemaal echt en authentiek is. 'Alleen met de goden' is al met al een geslaagde coming of age-roman over een jongen die zichzelf evenzeer twijfelend als vastberaden weet op te werken uit zijn kansarme omgeving.
Rob Schouten
  
Joke van Leeuwen - 'De onervarenen'
Trouw heeft dit boek helaas niet gerecenseerd. Volgens het juryrapport valt het verhaal van haar nieuwe roman - twee mensen die op een gammele boot stappen, op weg naar betere oorden - samen met een dominant nieuwsverhaal. 'De onervarenen' gaat over migratie in de negentiende eeuw. De Nederlandse boeren Odile en Koben verlaten Nederland na een mislukte oogst en trekken naar Zuid-Amerika, maar eenmaal daar valt het allemaal behoorlijk tegen. "Van Leeuwen laat ons zo kennismaken met een vergeten verhaal uit onze geschiedenis dat zich met een beetje verbeelding moeiteloos laat spiegelen met de migrantenproblematiek van onze huidige tijd", aldus de jury.


Connie Palmen - 'Jij zegt het'
Aardig eenzijdig is deze monoloog van Ted Hughes, ex van Sylvia Plath, maar fascinerend is dit rijk gedetailleerde verslag evengoed, ook voor kenners, al is niet alles even geslaagd. Soms is de taal gekunsteld, maar Palmen vindt ook mooi heldere formuleringen die je doen vergeten dat hier niet echt de dichter zelf aan het woord is. Palmen sluit het verhaal over de lang ongrijpbare dichter roerend af, maar maakt het ook netjes rond. En dat is meteen de kracht en de zwakte van deze hoe dan ook rijke, verbeeldingsvolle 'faction'. Jann Ruyters

 Inge Schilperoord - 'Muidhond'
Schilperoord werkte als forensisch psycholoog met daders van seksueel misbruik en kreeg met een van hen te doen. Het zette haar aan tot deze studie naar empathie op twee niveaus. Er is Jonathan die worstelt om zich de ander niet toe te eigenen, en de lezer die worstelt om hem te blijven volgen. Het levert een goed geschreven, zeer beklemmende en verontrustende roman op over wellust, onmacht en eenzaamheid.
Jann Ruyters

P.F. Thomése - 'De onderwaterzwemmer'
'De onderwaterzwemmer' begint als een jongensboek, op de toon van bijvoorbeeld 'Oorlogswinter' van Jan Terlouw, een zoveelste stijloefening van Thomése lijkt het wel. Maar de ware tour de force van Thomése is dat hij met de volwassen Tin een echt vervelende man heeft neergezet, een passieve zeurpiet, iemand die voortdurend dwarsligt en niet meedoet. Thomése laat ons volop ruiken aan de onvolkomenheden van het bestaan, de onverteerde kwetsuren en het gezanik in het hoofd. Rob Schouten 

Thomas Verbogt - 'Als de winter voorbij is'
Een echte roman kun je het tere 'Als de winter voorbij is' van Thomas Verbogt niet noemen. Het boek (Verbogts 32ste!) biedt meer overpeinzingen dan verwikkelingen. De tekst is erg dromerig, hypersensitief. Maar hij verwoordt raak die paar momenten die ertoe doen in een leven; zoals een terloopse kus die toch een wereld voor je opent, om dan in de belofte te blijven steken en nooit meer vergeten te worden.
Jann Ruyters

Bron: Dagblad Trouw

Geen opmerkingen: