maandag 29 februari 2016

Op het perron van Assen verloor Zoni Weisz als jongen van 7 jaar oud alles wat hem dierbaar was. Aan de ene kant van het perron stond de trein waarin zijn ouders, 2 zusjes en broertje in beestenwagons waren gestopt. Die ging naar Auschwitz. Aan de andere kant stond de personentrein naar Zwolle op het punt te vertrekken.
Terwijl hij zijn vader hoorde roepen: "Moezla, zorg goed voor mijn jongen', sprongen Zoni en zijn tante Moezla in de trein naar Zwolle en ontsnapten ze aan de gaskamers van Auschwitz. "Het is het laatste wat ik van ze gezien heb."
Boek
Weisz, nu 78 jaar, presenteerde vrijdag in de synagoge in Winterswijk zijn boek Zoni, de vergeten Holocaust. Een boek over een leven dat hij op een haar na niet had geleefd. Als zijn tante uit Vorden hem op 15 mei 1944 niet had meegenomen om een paar dagen bij haar te logeren, was hij net als de rest van zijn gezin op 16 mei opgepakt in hun huis in Zutphen en afgevoerd naar het concentratiekamp.
Lees het complete verhaal van Zoni in De Gelderlander van zaterdag 27 februari of in de e-paper op gelderlander.krant.nl.

Zoni. De vergeten holocaust - Zoni Weisz

De vergeten holocaust

Zoni Weisz

mijn leven als Sinto, ondernemer en overlevende

Zoni is de aangrijpende autobiografie van een zeer bijzondere Holocaust-overlevende: Zoni Weisz. Hij is een man van twee werelden: Nederland en de Sinto-cultuur.


Ongeveer een half miljoen zigeuners werden in de Tweede Wereldoorlog gedood door de nazi's. Zoni Weisz overleefde. Hij vertelt over zijn jeugd als Sinto, over het verlies van zijn ouders, zusjes en broertje. Maar ook over zijn wonderbaarlijke loopbaan als topbloemist en arrangeur, en als internationaal promotor van de Nederlandse bloemenindustrie. Nu zet hij zich in voor de zaak van Roma en Sinti.
'Ik heb een bijzonder leven geleid, met een bizar en heel verdrietig begin. Nu kijk ik met voldoening terug. Als ik het over mocht doen: precies zo graag. Mijn verhaal, mijn volk. Daar gaat het mij nog om.'
'Zoni Weisz is een man die echt iets te vertellen heeft.' Prof.dr. Hans Blom, voormalig directeur van het NIOD
'Zoveel gruwelijke ervaringen - en toch heeft hij het geloof in de mens niet verloren.' Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Binnenkort te leen in de Mediatheek.

Geen opmerkingen: