dinsdag 29 maart 2011

Anna Smit voorleeskampioen Brabant


In een zinderende finale streden elfkandidaten op vrijdag 25 maart 2011 om de titel ‘voorleeskampioen van Noord-Brabant”. De voorleeswedstrijd voor brugklassers werd gehouden op de Hogeschool NHTV in Breda, waar zich zo’n 160 toeschouwers hadden verzameld om de elf kandidaten met yells en spandoeken aan te moedigen.

In twee ronden lazen finalisten uit alle hoeken van Noord-Brabant ongeveer 5 minuten voor uit hun boek. De wedstrijd is gekoppeld aan de Jonge Jury en de finalisten hebben allemaal een jeugdboek uitgekozen dat dit jaar meedingt naar de Prijs van de Jonge Jury. Onder leiding van presentator Mieke Aalderink vertelden de leerlingen eerst kort iets over zichzelf en over het boek en dan lazen zij het door henzelf uitgekozen fragment voor.

Nadat alle finalisten hadden voorgelezen, had de driekoppige jury de loodzware taak om een winnaar uit te roepen. De jury, bestaande uit Theo Engelen (schrijver), Christiaan van Willenswaard (Stichting Lezen) en Maaike Schets (Passionate Bulkboek), had hier flink wat moeite mee. Gelukkig konden de finalisten en hun aanhang in de tussentijd genieten van een mooi verhaal van presentator én verhalenverteller Mieke. In de pauze waren zij al van hun sokken geblazen door de dansact van The Hip Hop Basement uit Rosmalen, een danscrew van meiden die binnenkort op het EK en WK staan.

Rond 21.30 uur was dan eindelijk bekend wie dé grote winnaar werd: Anna Smit van het Titus Brandsma Lyceum uit Oss werd door de jury uitgeroepen als beste voorlezer. Anna las voor uit het boek ‘Help, ik kan niet kiezen!’ van schrijfsterEmily Lockhart. De jury was onder de indruk van het feit dat Anna geweldig voorlas ondanks het feit dat zij de allerlaatste deelnemer was. Ook de keuze van het fragment en de vrolijke en open wijze waarop het boek voorgelezen werd, kon de jury bekoren.

Anna heeft daarmee vijf kaartjes voor de Dag van de Jonge Jury gewonnen en een meet &greet met schrijfster Francine Oomen. De winnaar en alle finalisten kregen daarnaast nog een leuke goodybag met prijsjes aangeboden voor hun harde werken. (bron Cubiss)

Geen opmerkingen: