woensdag 2 september 2020

International Booker Prize voor Marieke Lucas Rijneveld!


Schrijver Marieke Lucas Rijneveld heeft woensdag als eerste Nederlandse auteur voor haar boek De avond is ongemak (The Discomfort of Evening) de vanwege corona uitgestelde International Booker Prize gewonnen.

  

Marieke Lucas Rijneveld - Auteurspagina - Community | Facebook Image


De 29-jarige Rijneveld is de eerste Nederlandse schrijver die de shortlist haalde van de prestigieuze, internationale literaire prijs. Rijneveld zei in een videoboodschap bij de bekendmaking door Booker jury-voorzitter Ted Hodgkinson dat ze het een enorme eer vond om de International Booker Prize 2020 te ontvangen. “Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zo trots ben als een koe met zeven uiers!” 

Ze won een bedrag van 50.000 pond, te delen met vertaler Michele Hutchison.

De avond is ongemak is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van Matthies, de zoon-die-uit-schaatsen-ging-en-verdronk. Het wordt verteld door de ogen van hoofdpersoon ‘Jas’, zijn tienjarige zusje dat niet mee mocht en zich sindsdien verschanst in haar jas – met twee padden in een emmer en Dieuwertje Blok, de ‘krullenmevrouw’ van het Sinterklaasjournaal als enig licht in de duisternis – in een ontsporend gezin en een ontsporend verhaal.

Van De avond is ongemak (Atlas Contact, eerder bekroond met de AVN Debutantenprijs en de Peter van Straaten Psychologieprijs) zijn in Nederland en België al 80.000 exemplaren verkocht. Het is in 21 landen in vertaling verschenen. De Engelse vertaling The Discomfort of Evening verscheen afgelopen maand en nam het op tegen vijf andere boeken.

Vertaler Michelle Hutchison liep bij het het vertalen op tegen de soms gruwelijke scènes in Rijnevelds roman. “Als vertaler ben je de trouwste lezer van het boek. Je leest het diverse keren om tot de diepte te komen. En als je dat met deze scènes doet, kruipen ze echt onder je huid. Zeker die waar kinderen met elkaar experimenteren. Erg wrede scènes. En heel veel verdriet. Een van de grote thema’s in het boek is hoe na de dood van een kind een gezin uit elkaar valt. Ieder lid van dat gezin zoekt een eigen manier om met dat verdriet om te gaan. Het is een heel krachtig boek, dat je niet loslaat. Ik vond het een krachtig debuut en zag ook meteen de internationale mogelijkheden.” 

Natuurlijk aanwezig in onze mediatheek:-)

Geen opmerkingen: