woensdag 28 augustus 2019

Twee winnaars ANV Debutantenprijs voor het eerst in 24 jaar!





Voor de ANV Debutantenprijs werden tachtig debuten ingestuurd. De Vakjury stelde hieruit een shortlist van drie titels samen voor de lezersjury. Mirte van Doornik met “Moeders van anderen” en Marieke Lucas Rijneveld met “De avond is ongemak” wonnen van de drie genomineerden de vakjuryprijs en wonnen hiermee beiden een bedrag van 3000 euro!

Afbeeldingsresultaat voor moeders van anderen
Van Doorniks pakte de lezersjury in met haar verhaal waarin zij een zekere luchtigheid tot zware thema’s durft aan te pakken.

Afbeeldingsresultaat voor de avond is ongemak
De vakjury werd overtuigd door Rijneveld met haar indringende beschrijving van de gruwelijkheden die volgden op het overlijden van Matthies. 

De derde genomineerde Persis Bekkering met “Heldenleven” (Prometheus) ontving een bedrag van 1000 euro. Veel lezers, vooral door muziekliefhebbers waardeerde “Heldenleven” van Bekkering, echter zij kreeg te weinig stemmen. De omschrijving voor alle drie de boeken: “Fantastische” boeken.
De literaire onderscheiding die ook bekend staat als de Dordtse Boekenprijs, is bedoeld voor schrijvers die in het afgelopen jaar hun eerst boek hebben uitgebracht. Zo waren Peter Buwalds, Anna Enquist en Jessica Durlach de eerdere winnaars.

Geen opmerkingen: