woensdag 10 april 2019

Lezers zijn betere burgers met positiever zelfbeeld.

Lezers hebben een positiever zelfbeeld en minder vooroordelen en zijn daardoor betere burgers. Dat blijkt uit de studie "de impact van het boek" die woensdag is aangeboden aan minister Ingrid van Engelshoven, mininster van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Lezen zet aan tot nadenken en vergroot het voorstellingsvermogen. Ook leidt het tot geluk, ontspanning en een hogere emotionele intelligentie, zo wordt vastgesteld in het driedelige onderzoek in opdracht van kennis- en innovatieplatform voor de boekensector KVB Boekwerk.

Lezen is goed voor de samenleving: de vaardigheden die mensen ontwikkelen of versterken doordat ze lezen dragen in positieve zin bij aan de manier waarop ze naar de wereld om hen heen kijken en waarop ze daar zelf aan bijdragen.

Stimulatie van brein
Taalvaardigheid, begrip en cognitieve vaardigheden die de lezer opdoet, spelen daarnaast een aantoonbare factor bij succes op de arbeidsmarkt en functioneren op de werkvloer - werkgever en werknemer profiteren hier.

Afbeeldingsresultaat voor lezen goed voor je brein

Het lezen van boeken stimuleert ook nog eens het brein, draagt bij aan een langer en gezonder leven en verkleint de kans op dementie. 'Het levert veel persoonlijke gezondheidswinst op en bijbehorende kostenbesparingen voor de samenleving,' aldus het rapport.

Het klinkt als preken voor eigen parochie in de 84ste Boekenweek die mensen lezen moet zetten én tot de aanschaf van boeken. Want anderszins zijn de reportages over ontlezing zorgwekkend en verkeren veel onafhankelijke boekhandels in zwaar weer.
Directeur Anne Schroën van de Koninklijke Boekverkopersbond gebruikte de presentatie dan ook om een oproep te doen aan de lokale politiek om zich optimaal in te spannen om de boekhandel te stimuleren.

"In elke gemeente klein of groot, zouden organisaties met een culturele missie de handen ineen moeten slaan, dat geldt in het bijzonder voor bibliotheek en boekwinkel."

Toekomst
Minister Van Engelshoven erkende het belang van rapportages over de staat van het boekenvak en beloofde de bal op te pakken. "We moeten Nederland aan het lezen brengen en houden. Het is zaak dat overheid en boekenmarkt elkaar nu versterken n het belang van de toekomst van het geschreven woord en het boek."

De toegevoegde waarde van het boekenvak aan de economie is zo'n 218 miljoen euro. Het biedt werkgelegenheid aan 25 tot 26.000 mensen.

Geen opmerkingen: