woensdag 20 maart 2019

Murat Isik heeft De Inktaap 2019 gewonnen.


Murat Isik heeft De Inktaap 2019 gewonnen, de literaire jongerenprijs voor winnaars van grote literaire prijzen. De roman Wees onzichtbaar, waarmee Isik eerder de Libris Literatuurprijs won, werd door bijna 1.200 scholieren gekozen. ‘Het is knap’, staat in het juryrapport, ‘hoe Murat de heftige problemen in Metins leven zo luchtig weet te brengen en je toch bewust weet te maken van de zwaarte van de onderwerpen. De kracht van Wees onzichtbaar is de ongewone ‘gewoonheid’.’
De Inktaap is de jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Scholieren van 15 tot en met 19 jaar lezen hiervoor de winnende titels van de BNG Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Bookspot Literatuurprijs, en kiezen daaruit hun favoriet. Andere genomineerden waren Marjolijn van Heemstra ( En we noemen hem) en Koen Peeters (De mensengenezer).
Twee van de drie genomineerden voor De Inktaap 2020 zijn inmiddels bekend: Nina Polak met Gebrek is een groot woord en Tommy Wieringa met De Heilige Rita. De derde auteur die kans maakt op de prijs wordt op 6 mei bekendgemaakt.
Alle bovengenoemde boeken zijn aanwezig in onze Mediatheek:-)

Geen opmerkingen: