donderdag 28 februari 2019

Leerlingen lezen driekwart van de boeken op de lijst, liever geen "Kaas".

Examenkandidaten havo en vwo lezen gemiddeld 76,6 procent van alle boeken op hun leeslijst, meldt persbureau ANP. Het idee dat leerlingen dus alleen maar uittreksels en verfilmingen van het boek kijken, blijkt dus niet te kloppen. Het meest gewaardeerde boek is De engelenmaker van Stefan Brijs; Elsschots novelle Kaas is een van de minst geliefde.
Dit meldt de Stichting Lezen op basis van onderzoek, uitgevoerd door Jeroen Dera, vakdidacticus Nederlands en lerarenopleider aan de Radboud Universiteit.
Er namen 1616 bovenbouwleerlingen van 46 havo- en vwo-scholen deel aan een enquête, nadat ze op het hart was gedrukt dat het onderzoek anoniem zou blijven en de resultaten niet aan leerkrachten zouden worden getoond.
In totaal noemden de leerlingen 15.743 lijsttitels op. De engelenmaker van Stefan Brijs, een roman uit 2005 van zo’n 430 pagina’s, wordt met het cijfer 8.1 het meest gewaardeerd. De ridderroman Karel ende Elegast, het blijspel Warenar van P.C. Hooft en de novelle Kaas van Willem Elsschot worden het minst gepruimd. Teksten van voor 1880 doen het over het algemeen niet zo goed. De meeste recente literatuur is het meest geliefd. Dera bepleit daarom een goede begeleiding bij het lezen van oudere boeken.

De meest gekozen boeken zijn niet de meest gewaardeerde: zo speelt ook de dikte mee. De 5 meest gelezen boeken zijn: Het gouden ei van Tim Krabbe, De aanslag van Harry Mulisch, Karel en de Elegast, Het diner van Herman Koch en Hersenschimmen van J. Bernlef. 

Minst geliefde boek!
Afbeeldingsresultaat voor kaas elsschot













Meest geliefd!
Afbeeldingsresultaat voor de engelenmaker

Geen opmerkingen: