woensdag 24 januari 2018

Gedenksteen voor Hella Haasse in de nieuwe kerk


De steen voor Haasse werd aan de vooravond van haar honderdste geboortedag op donderdag 2 februari onthuld door haar kleindochters Merel en Alissa van den Berg. 
Met de gedenksteen voor Haasse, die 70 jaar geleden debuteerde met het boekenweekgeschenk Oeroeg, wordt nu ook de herdenkingstraditie in de Nieuwe Kerk nieuw leven in­geblazen, zegt adjunct-directeur Paul Mosterd.

"Twee groepen springen er in de geschiedenis van de kerk uit: zeehelden en schrijvers. Zeehelden hebben we natuurlijk niet meer, maar er is geen enkele reden om het niet voor schrijvers te doen."

Hella Haasse in 2009Gedenken in de stad
Onder anderen P.C. Hooft, Joost van den Vondel en IsaƤc da Costa zijn in de Nieuwe Kerk bijgezet. Het was Haasse zelf die in 2003 de laatste gedenksteen onthulde, voor de dichter en historicus P.C. Hooft.

"Door de gesprekken die we toen met haar hebben gevoerd, weten we dat zij het gedenken in de stad belangrijk vond. Dus ik weet dat zij zich hier goed bij zou voelen," aldus Mosterd.
Door de gesprekken die we toen met haar hebben gevoerd, weten we dat zij het gedenken in de stad belangrijk vond
Met de familie van Haasse is uitvoerig gesproken over de steen. "Wat zet je erop: schrijver, schrijfster, dichteres? Ze vond haar romans uiteindelijk toch belangrijker. En haar dochters zeiden: 'We weten zeker dat onze moeder niet over zichzelf dacht als genderneutraal.'

Haasse was winnares van onder meer de P.C. Hooft-prijs (1983) en de Prijs der Nederlandse Letterkunde (2004). Haar werk is in 25 landen verschenen.


Geen opmerkingen: