woensdag 9 november 2016

Helga Ruebsamen overledenOp 7 november is op 82 jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag schrijver en columniste Helga Ruebsamen overleden. 
Helga Ruebsamen, dochter van een Nederlandse moeder en een Joodse, Duitse vader, werd op 4 september 1934 geboren in Nederlands-Indië. Toen de Tweede Wereldoorlog op punt van uitbreken stond, kwam ze met haar ouders naar Nederland. Al snel moest ze onderduiken toen de Jodenvervolging begon.
Afbeeldingsresultaat voor helga ruebsamenHelga Ruebsamen is befaamd vanwege haar verhalen die handelen over excentriekelingen en outcasts. In 1964 debuteerde ze met de verhalenbundel De Kameleon, gevolgd door de roman De Heksenvriend en de verhalenbundel De Ondergang van Makarov. In 1988 verscheen het succesvolle Op Scheveningen. Negen jaar later volgde haar grote Indische roman Het lied en de waarheid, deels gebaseerd op haar jeugd in het koloniale Indië. Ze ontving voor deze roman de F. Bordewijk Prijs.
Voor haar hele oeuvre werd ze in 2001 bekroond met de Annie Romein-prijs en twee jaar later met de Anna Bijns Prijs. Ruebsamen schreef jaren als columniste voor de Volkskrant. De vele reacties op haar laatste publieke optreden, op 6 maart 2014 bij Hier is…Adriaan van Dis, getuigen van haar enorme statuur in de literaire canon. (Bron: Atlas Contact)
In de TBl mediatheek te leen:  Het lied en de waarheid en Beer is terug

Geen opmerkingen: