woensdag 14 oktober 2015

Prijs der Nederlandse letteren voor Remco CampertRemco Campert winnaar van de Prijs der Nederlandse letteren

'Remco Campert brengt lichtheid in de Nederlandse literatuur. Hij is een groot stilist die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken. Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven maar heeft zich nooit vastgereden in clich├ęs.' Aldus een citaat uit het rapport van de jury van de Prijs der Nederlandse Letteren 2015 over Remco Campert. De in 1929 in Den Haag geboren dichter, schrijver en columnist ontvangt de prijs vanmiddag in het Koninklijk Paleis in Brussel uit handen van koning Filip. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 40.000 euro.


De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied. De Taalunie kent de prijs om de drie jaar toe aan een auteur van wie het oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De Taalunie stimuleert ermee dat men binnen en buiten het taalgebied kennis neemt van belangwekkende Nederlandstalige cultuur en dat die daarmee wordt gepromoot. De prijs toont bovendien dat het Nederlands een taal is waarin excellente literatuur wordt geschreven.

De prijs wordt afwisselend uitgereikt door het  Nederlandse en het Belgische koningshuis.
 
Afbeeldingsresultaat voor het leven is vurrukkulluk
Er staan verschillende titels van Remco Campert in de mediatheek van het TBL. Vooral 'Het leven is vurrukkulluk' wordt vaak geleend.

Geen opmerkingen: