dinsdag 6 oktober 2015

Nieuw in de Mediatheek:

De debuutroman van Hagar Peeters over het vergeten dochtertje Malva, ze was half Nederlands , van de Chileense Dichter en Nobelprijs winnaar Pablo Neruda.
Malva


Pablo Neruda's leven werd getekend door de geschiedenis, die van zijn land Chili, die van de klassenstrijd. In zo'n leven was eigenlijk geen plaats voor een half-Nederlands dochtertje met een waterhoofd. Het romandebuut van dichter Hagar Peeters 'Malva' laat het vergeten dochtertje aan het woord.

Haar vergeten grafje vind je op de Algemene begraafplaats  in Gouda.
Op 2 maart 1943 overlijdt Malva, negen jaar oud. Ze wordt begraven op de Algemene Begraafplaats van Gouda (vak B rij M). Op de kunststenen tekstplaat staat de naam van het jonge meisje verkeerd gebeiteld, Reijes in plaats van Reyes. De randen rond het graf zijn betegeld.
Grafmonument Malva MarinaHaar moeder overleeft haar ruim twintig jaar. Regelmatig heeft ze het graf van haar dochtertje bezocht. De grafrechten waren bij haar dood in 1965 betaald tot 2003.
In 2004 werd het verhaal van het kindergrafje achterhaald. In 2005 plaatste een delegatie van de Chileense gemeenschap een plaquette bij het graf. Op de plaquette is in het Spaans en in het Nederlands het laatste vers uit het gedicht ‘Verzen bij de geboorte van Malva Marina’ van de Spaanse dichter Federico Garcia Lorca (1898-1936) opgenomen:
Klein meisje van Madrid, Malva Marina,
bloemen of schelpen wil ik je niet geven;
een takje zout en liefde, hemels licht,
leg ik denkend aan jou op je mond.

Geen opmerkingen: