maandag 30 juni 2014

Ijstijd van Maaartje Wortel

Het komend schooljaar komt  de schrijfster Maartje Wortel  (l982) naar Oss voor de 5VWO leerlingen. Maartje Wortel werd op 26 oktober 1982 geboren in Eemnes. Ze woont en werkt in Amsterdam.
Maartje Wortel schrijft iedere maand een column in het maandblad Eigen Huis & Interieur. Een tijdlang schreef ze iedere dinsdag en donderdag column op website van NRC. En om de week las zij op de woensdagavond een kort verhaal voor bij De Avonden op Radio 6. Eerder schreef zij al een aantal weken columns voor NRC next en dagblad Trouw.

In haar roman Ijstijd beschrijft ze het leven van een ongeveer 30 jarige man die op zoek is naar de zin van het leven. Hij woont in hotels die door zijn moeder betaald worden. Dan ontmoet hij Marie en er ontstaat een liefde tussen hen. Hij vertrekt met haar naar een Zweeds eiland maar daar gaat het mis tussen hen.
Hij komt alleen weer terug naar Nederland en neemt weer zijn intrek in een hotel.  Wordt benaderd door een redacteur om een roman te schrijven en hij besluit dit te gaan doen, maar ook dit mislukt. Met flashbacks komen we de relatie  en het verleden met Marie te weten.

“Maartje Wortel levert met haar derde roman een nieuw bewijsstuk van haar kwaliteiten. Het verhaal is geestig, wijs, oorspronkelijk – en goed geschreven. Wortel is geen literaire belofte, ze is er al, en ze is het lezen buitengewoon waard. ” –  (Vijf *****) Recensieweb, Daan Stoffelsen.

Auteur: Maartje Wortel
Titel: Ijstijd
Uitgeverij: De Bezige BIJ
Jaar van uitgave: 2014
Blz: 215
Isbn: 9789023485414 (ms)
 

 

Geen opmerkingen: