woensdag 18 april 2018

Schrijfster Margot Vanderstraeten wint E. du Perronprijs

Afbeeldingsresultaat voor e du perronprijs mazzeltovDe Vlaamse schrijfster Margot Vanderstraeten heeft woensdag de E. du Perronprijs gewonnen. Ze wint de prijs, waar een geldbedrag van 2.500 euro aan is verbonden, voor haar boek Mazzel tov.
De jury noemt haar boek “fascinerend” omdat het een inkijkje geeft in een orthodox-joods gezin. “Het anders-zijn wordt intelligent besproken. Mazzel tov toont hoe je, ondanks deze grote verschillen, van elkaar kunt leren en met elkaar kunt leven.”
De prijs, die op 18 april in Tilburg wordt uitgereikt, wordt toegekend aan mensen en instellingen die een bijdrage leveren aan een beter begrip van de multiculturele samenleving. De prijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, Tilburg University en het Brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur (bkkc).
De andere genomineerden waren Alex Boogers voor zijn boek Onder een hemel van sproeten en Tommy Wieringa voor De heilige Rita. Vorig jaar won Stefan Hertmans de prijs voor zijn roman De bekeerlinge

Samenvatting:
Zes jaar lang begeleidt Margot Vanderstraeten de kinderen van de Schneiders bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot de gesloten joods-orthodoxe wereld van dit Antwerpse gezin. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig.
Afbeeldingsresultaat voor mazzeltov boek
De joodse familie raakt bekneld tussen traditie en het moderne leven. Dat de werkstudente bijvoorbeeld ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend wekt achterdocht. Gaandeweg winnen – aan beide zijden – respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping. Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York bezoeken. Mazzel tov is een meeslepend en confronterend verhaal over opgroeiende kinderen in een modern-orthodox joods milieu, gezien door de ogen van een nietjoodse jonge vrouw. Mazzel tov biedt een uniek inkijkje in de onbekende wereld van de ander, die vlakbij woont.
Aanwezig in onze Mediatheek;-)

Geen opmerkingen: