vrijdag 15 september 2017

Dioraphte Literatour Prijs 2017



Weg van Jowi Schmitz, Een van Sarah Cossan en De negen kamers van Peter-Paul Rauwerda zijn de drie boeken die zijn bekroond met de Dioraphte Literatour Prijs 2017. Voor elk van de boeken is een geldbedrag van 15.000 euro beschikbaar. In het geval van Een krijgt de vertaalster, Sabine Mutsaers, daar de helft van.
De Dioraphte Literatour Prijs wordt toegekend aan de beste boeken (oorspronkelijk Nederlandstalig en vertaald) voor jongeren tussen de vijftien en achttien jaar. Voor de publieksprijs, die naar het boek van Rauwerda ging, konden scholieren tot en met vandaag stemmen op hun eigen favoriet. Dat jongeren dit boek kozen, verbaast juryvoorzitter Miriam Piters niet. De negen kamers is ‘een magisch-realistisch verhaal dat neigt naar fantasy, het genre waar jonge lezers dol op zijn,’ zei zij bij de bekendmaking van de winnaars op Radio 1.
‘Het lukt steeds beter om jongeren aan het lezen te krijgen,’ aldus Piters. Literatour, de Boekenweek voor jongeren, en de daaraan gekoppelde Dioraphte Literatour Prijs helpen daarbij een handje. Tijdens de jongerenboekenweek, die morgen begint met de uitreiking van de prijzen, gaat 25 schrijvers het land in om met scholieren te praten en voor te lezen uit hun werk:
Özcan Akyol, Daniëlle Bakhuis, Kees van Beijnum, Abdelkader Benali, Stella Bergsma, Khalid Boudou, Mano Bouzamour, Eva Burgers, Caja Cazemier, Anne-Gine Goemans, Saïd El Haji, Sanneke van Hassel, Daan Heerma van Voss, Auke Hulst, Raoul de Jong, Ernest van der Kwast, Cis Meijer, Gustaaf Peek, David Pefko, Gideon Samson, Natasza Tardio, Buddy Tegenbosch, Elfie Tromp, Arthur Umbgrove en Margje Woodrow.
Özcan Akyol, Mano Bouzamour en Elfie Tromp schreven ieder een verhaal voor het geschenk 3PAK. Dat wordt cadeau gedaan door de boekhandel en de openbare bibliotheken.
Voor de Dioraphte L:iteratour Prijs waren vijf oorspronkelijk Nederlandse en vijf vertaalde boeken genomineerd.

Geen opmerkingen: