woensdag 21 december 2016

Historische foto's bij stadsarchief online

Op de collectiewebsite van het Stadsarchief Oss zijn sinds dinsdag 6 december duizenden foto's van Afbeeldingsresultaat voor stadsarchief oss onlineOss en omgeving te bekijken. Ze staan op www.stadsarchiefoss.nl/collectie.
Het betreft een deel van de zogenaamde Beeldcollectie Oss. Hierin zijn foto's van diverse fotografen opgenomen, onder wie de Osse fotograaf Leo van den Bergh en persfotografen als Daan Scholte, Paul van der Werff en Ruud Rogier. Dit zijn bijvoorbeeld straatbeelden, foto's van de bevrijding, van burgemeesters en wethouders, verenigingen, belangrijke gebeurtenissen.
De ruim 13.000 foto's geven een historisch beeld van Oss en omgeving door de jaren heen. Hoewel het een enorm aantal is, vormt deze collectie nog maar een klein deel van de totale beeldcollectie van het Stadsarchief. Deze bestaat namelijk uit zo'n 500.000 foto's, negatieven en ansichtkaarten. Deze collectie wordt stap voor stap gedigitaliseerd, beschreven en beschikbaar gesteld via internet. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de hulp van vrijwilligers, die een groot deel van deze foto's hebben gescand en beschreven.
Collectiewebsite

Op de collectiewebsite www.stadsarchiefoss.nl/collectie kun je bij Beeldmateriaal zoeken op jaartal of maker, of je kunt een eigen zoekterm invullen. Bijvoorbeeld een plaats of een straat. Op deze website zijn hiernaast digitale kranten te doorzoeken (Stad Oss, De Sirene, Dagblad voor Oss en omstreken bij het onderdeel Gedrukte Bronnen) en is ook te vinden welke boeken en tijdschriften in het Stadsarchief te bekijken zijn.

Geen opmerkingen: