maandag 21 februari 2011

Voorleeskampioen van Oss
Vandaag is Anna Smit (1K) voorleeskampioen van Oss gewonnen. OP 25 maart gaat zij naar de provinciale finale in Breda.
In de Groene Engel lazen 8 brugklasmeiden voor uit nieuwe jeugdboeken van het afgelopen jaar.
De schrijfster Maren Stoffels presenteerde het programma en in de pauze vertelde zij over haar schrijverschap. Op 17 jarige leeftijd debuteerde zij met het boek:Dreadlocks en lippenstift. Dit boek wordt in de tblmediatheek veel geleend en ook de andere boeken van Maren Stoffels zijn favoriet.
Anna las voor uit het boek: Help ik kan niet kiezen. Het fragment zat vol humor. Tijdens de scheikundeproefjes trekken de hoofdpersonen geen labjas aan en tijdens de proef wordt het witte t-shirt drijfnat met een oranje bh eronder wat tot grote hilariteit leidt.
Bericht uit Brabants Dagblad:
OSS - Voorleeskampioen van Oss bij de middelbare scholen is Anna Smit, leerlinge uit 1 atheneum op het Titus Brandsmalyceum. Aan de wedstrijd Read2me deden maandagmiddag acht brugklasleerlingen van Osse scholen mee.

Schrijfster Maren Stoffels presenteerde de wedstrijd. Na de pauze vertelde zij hoe ze zelf schrijfster was geworden. De jury vond dat Anna Smit het beste voorlas. Zij bracht een humoristisch fragment uit het boek 'Help, ik kan niet kiezen!' van E. Lockhart goed over. Ze versloeg daarmee Dolores Steeg (Hooghuis West), Judith Berkelaar (TBL), Anne van Gruijthuijzen (Hooghuis Zuid), Ayan Haski (Mondriaan), Dilara Cartal (Hooghuis Zuid), Meike van Erp (Mondriaan) en Mellanie van den Elzen (Hooghuis West).

zondag 20 februari 2011

Oud-leerlinge in GambiaEen oud leerlinge van het TBL verblijft momenteel in Gambia. Op haar weblog kun je haar volgen

Bijvoorbeeld over echte pindakaas:
Deze week kwamen we tot de wonderbaarlijke ontdekking dat de eigen gemaakte pindakaas hier uit enkel de eigen pinda’s bestaat. Volgens mij kon ze toen ze dat vertelde de ongeloof van mijn gezicht aflezen! Het is toch wonderbaarlijk dat je in Nederland op de pot pindakaas een hele waslijst aan ingrediënten ziet staan, terwijl het hier puur uit pinda’s bestaat. Daarbij te bedenken dat de smaak bijna hetzelfde is. Hij smaakt hier alleen meer naar pinda’s (dat is dus niet meer zo wonderbaarlijk als je het recept hoort…). Aangezien ik nogal verbaasd was over de smeuïgheid, het lijkt me dat het één poeder wordt wanneer je de pinda’s maalt, heb ik gevraagd hoe het precies in zijn werking ging. Kumba vertelde dat het met een speciale machine gemaald wordt waardoor de olie uit de pinda’s vrijkomt en het dus van nature smeuïg wordt. Daar kan Calvé niet tegenop!

vrijdag 18 februari 2011

Open dag 2011

Op de open dag hebben we veel a.s. leerlingen in de mediatheek ontvangen. We hadden een wedstrijd waarbij de leerlingen uit een fotocollage 3 schrijvers moesten halen.
Voor de echte lezers was dit een fluitje van een cent. De andere kwamen er met de hulp van foto"s en boeken ook uit. In totaal hadden we 252 deelnemers.De winnaars, Bas Uit Schaijk en Mark uit Ravenstein hebben inmiddels een boekenbon ontvangen.
Bovendien waren de bezoekers enthousiast over de mooie ruimte, de voormalige kapel, die nu dienst doet als mediatheek.

woensdag 16 februari 2011

Interessante site


Op de site van
Bogerman mediatheken staan interessante tips die ook voor onze school en leerlingen van toepassingen kunnen zijn.

Opzijprijs voor De Held van Durlacher


Gisteravond is de Opzij prijs toegekend aan het boek de held van Jessica Durlacher

De korte inhoud van dit boek:
Nooit kwam Sara Silverstein in aanraking met geweld - of het moest het met geheimen omgeven verleden van haar vader zijn. Tot ze op een herfstdag in het bos oog in oog komt te staan met een verkrachter. Niet lang daarna worden zij en haar familie 's nachts op gewelddadige wijze overvallen in hun huis. Dan doet Sara een gruwelijke ontdekking. Alles wat ze heeft geleerd over goed en kwaad lijkt niet meer te gelden. Er blijft voor Sara niets anders over dan het nemen van een dodelijk besluit.

Dit boek hebben we in de mediatheek en kan op de lijst voor het eindexamen worden gezet.

donderdag 3 februari 2011

Jongeren online


Jongereonline•Wie weet wat jongeren tegenwoordig uitspoken op internet?
•Hoe lang zit uw kind per dag te gamen?
•Is shoppen op internet veilig?
•Wat is een cookie?
•Ben jij wel eens gepest via internet?
Antwoord op deze en vele andere vragen kunt u vinden op deze website. Deze website is niet commercieel en enkel en alleen bedoeld om een handvat te bieden en u en uw kind bewust te maken van de risico’s, de kracht en de macht van de pc en internet.