zaterdag 27 februari 2010

Open avond 26 februari in de mediatheekZoals voorgaande jaren heerste er weer een gezellige sfeer in de mediatheek tijdens de open avond van afgelopen vrijdag.
Vaders, moeders en opa's haalden herinneringen op aan de ruimte waarin de mediatheek zich nu bevindt.
De een had er gebeden, toen de ruimte nog een kapel was, de ander had er gegymd en de laatste 10 jaren heeft deze ruimte de functie van mediatheek. Hier kunnen de leerlingen nu geestelijk voer tot zich nemen. En nu maar afwachten hoeveel toekomstige brugklassers dit komen doen.....

woensdag 24 februari 2010

Rascha Peper in Oss

Rascha Peper heeft vandaag een bezoek gebracht aan Oss en daar aan de leerlingen van 5VWO uitleg gegeven over het ontstaan van haar boeken en schrijverschap. Vooral vertelde zij over het ontstaan van haar laatste verhalenbundel Zwartwaterkoorts en daarna kregen enkele leerlingen nog gelegenheid om zelf vragen te stellen.

maandag 22 februari 2010

Vergeten oorlogLespakket Vergeten oorlog
In mei 2010 is het vijfenzestig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Het jeugdboekenproject Vergeten Oorlog biedt u een unieke kans om met jeugdboeken bij deze herdenking stil te staan.
Vergeten Oorlog is bedoeld voor groep 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het lespakket bestaat uit een koffer met zes jeugdboeken van bekende schrijvers over minder bekende aspecten van de oorlog en ondersteunende digitale materialen.
Als symbool voor het project Vergeten Oorlog dient de koffer, het voorwerp waarmee miljoenen tijdens de oorlog onderweg waren, naar de kampen en op de vlucht.
Voor kinderen van nu is de Tweede Wereldoorlog lang geleden en ver weg. Jeugdboeken brengen deze tijd tot leven. Vele daarvan gaan over de jodenvervolging, het verzet en onderduiken. Om te zorgen dat ook andere belangrijke aspecten van de Tweede Wereldoorlog niet worden vergeten nam het schrijversgenootschap voor historische kinderboeken ‘Schrijvers van de Ronde Tafel’ het initiatief voor Vergeten Oorlog.
Zes jeugdboeken
Tot aan het voorjaar van 2010 verschijnen er bij uitgeverij Leopold zes nieuwe jeugdboeken over vergeten onderwerpen van de Tweede Wereldoorlog: de bombardementen op Rotterdam en Middelburg, Sinti en Roma, dwangarbeid, de Tweede Wereldoorlog in Suriname, kinderen van `foute’ ouders en Duitse militairen en de Tweede Wereldoorlog in landen waar nieuwe Nederlanders vandaan komen zoals Marokko, de Nederlandse Antillen, Irak en China. Samen met de Schrijvers van de Ronde Tafel ontwikkelt Cubiss een lespakket rond deze boeken.
Lespakket Vergeten Oorlog
De doelgroep is groep 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het lespakket bestaat uit een koffer met zes boeken, educatief materiaal in de klas en de website http://www.vergetenoorlog.nl/ met een docentenhandleiding, interactieve opdrachten en informatie over de boeken en de schrijvers.
Scholen die zich vorig schooljaar hebben aangemeld voor het lespakket via deze website, ontvangen van de lokale bibliotheken in april bericht voor het ophalen van de koffer.
Meedoen met het project Vergeten oorlog?
De koffer uit het lespakket kan niet meer besteld worden, maar scholen kunnen ook met alleen met de zes boeken het project uitvoeren. De website http://www.vergetenoorlog.nl/ met docentenhandleiding, opdrachten voor leerlingen en informatie over de boeken en de schrijvers is vanaf april 2010 voor iedereen toegankelijk. Elke groep of school kan dus op elk moment nog instappen!
Het boekenpakket van de zes boeken Vergeten Oorlog kunt u bestellen in de boekhandel of via de webshop van uitgeverij Leopold.
Vergeten Oorlog is een project van de Schrijvers van de Ronde Tafel, in samenwerking met Cubiss en uitgeverij Leopold. Het project wordt ondersteund door de Stichting Jaap ter Haar en is mede mogelijk gemaakt door de Eenheid Oorlogsgetroffenen en Herinnering WOII van het ministerie van VWS.

maandag 1 februari 2010

Nieuwe materialen 2010

Kijk voor nieuwe materialen in de mediatheek op de volgende link

Boekenweek 2010


Boekenweek 2010
In 2010 beleeft de Boekenweek haar 75ste editie. Ter gelegenheid van deze mijlpaal verschijnt de jubileumuitgave Titaantjes waren we - Schrijvers schrijven zichzelf. Vijfenzeventig auteurs schrijven of dichten een brief aan hun jonge ik. De deelnemende auteurs vormen tezamen een staalkaart van de Nederlandstalige literatuur, van po√ęzie tot kinderboek. Tot de auteurs die hun medewerking hebben toegezegd behoren onder anderen Remco Campert, Adriaan van Dis, Bas Heijne, Herman Koch, Geert Mak, Erwin Mortier, Charlotte Mutsaers, Edward van de Vendel en Leo Vroman. In de mediatheek is een presentatie gemaakt met als thema: Jong zijn in de letteren. Boeken waarin schrijvers een roman hebben geschreven over jeugd en jong zijn.