maandag 22 februari 2010

Vergeten oorlogLespakket Vergeten oorlog
In mei 2010 is het vijfenzestig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Het jeugdboekenproject Vergeten Oorlog biedt u een unieke kans om met jeugdboeken bij deze herdenking stil te staan.
Vergeten Oorlog is bedoeld voor groep 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het lespakket bestaat uit een koffer met zes jeugdboeken van bekende schrijvers over minder bekende aspecten van de oorlog en ondersteunende digitale materialen.
Als symbool voor het project Vergeten Oorlog dient de koffer, het voorwerp waarmee miljoenen tijdens de oorlog onderweg waren, naar de kampen en op de vlucht.
Voor kinderen van nu is de Tweede Wereldoorlog lang geleden en ver weg. Jeugdboeken brengen deze tijd tot leven. Vele daarvan gaan over de jodenvervolging, het verzet en onderduiken. Om te zorgen dat ook andere belangrijke aspecten van de Tweede Wereldoorlog niet worden vergeten nam het schrijversgenootschap voor historische kinderboeken ‘Schrijvers van de Ronde Tafel’ het initiatief voor Vergeten Oorlog.
Zes jeugdboeken
Tot aan het voorjaar van 2010 verschijnen er bij uitgeverij Leopold zes nieuwe jeugdboeken over vergeten onderwerpen van de Tweede Wereldoorlog: de bombardementen op Rotterdam en Middelburg, Sinti en Roma, dwangarbeid, de Tweede Wereldoorlog in Suriname, kinderen van `foute’ ouders en Duitse militairen en de Tweede Wereldoorlog in landen waar nieuwe Nederlanders vandaan komen zoals Marokko, de Nederlandse Antillen, Irak en China. Samen met de Schrijvers van de Ronde Tafel ontwikkelt Cubiss een lespakket rond deze boeken.
Lespakket Vergeten Oorlog
De doelgroep is groep 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het lespakket bestaat uit een koffer met zes boeken, educatief materiaal in de klas en de website http://www.vergetenoorlog.nl/ met een docentenhandleiding, interactieve opdrachten en informatie over de boeken en de schrijvers.
Scholen die zich vorig schooljaar hebben aangemeld voor het lespakket via deze website, ontvangen van de lokale bibliotheken in april bericht voor het ophalen van de koffer.
Meedoen met het project Vergeten oorlog?
De koffer uit het lespakket kan niet meer besteld worden, maar scholen kunnen ook met alleen met de zes boeken het project uitvoeren. De website http://www.vergetenoorlog.nl/ met docentenhandleiding, opdrachten voor leerlingen en informatie over de boeken en de schrijvers is vanaf april 2010 voor iedereen toegankelijk. Elke groep of school kan dus op elk moment nog instappen!
Het boekenpakket van de zes boeken Vergeten Oorlog kunt u bestellen in de boekhandel of via de webshop van uitgeverij Leopold.
Vergeten Oorlog is een project van de Schrijvers van de Ronde Tafel, in samenwerking met Cubiss en uitgeverij Leopold. Het project wordt ondersteund door de Stichting Jaap ter Haar en is mede mogelijk gemaakt door de Eenheid Oorlogsgetroffenen en Herinnering WOII van het ministerie van VWS.

Geen opmerkingen: