dinsdag 7 december 2010

Dag van het literatuuronderwijs


Helaas heb ik enkele maanden verstek laten gaan om dit blog bij te houden. Maar ik heb goede voornemens.
Dag van het literatuuronderwijs
De Dag van het Literatuuronderwijs op 2 december in De Doelen in Rotterdam werd geopend door Adriaan van Dis (auteur van o.a. Indische Duinen en Tikkop), waarbij hij vertelde over het leren lezen van literatuur, het belang van literatuuronderwijs en voordeed hoe je Gijsbrecht van Amstel rapt. Aansluitend sprak Coen Peppelenbos (auteur, criticus, docent letterkunde, lerarenopleiding Noordelijke Hogeschool Leeuwarden) met Van Dis en schrijfster Manon Uphoff. Zij schreef Hoe te lezen (oktober 2010), waarin zij nader ingaat op de vraag waarom niet alleen gewone lezers, maar ook recensenten en literatuurbeschouwers steeds vaker de schrijver aanspreken op het verhaal achter de roman.
Ook werden wij in een workshop geattendeerd op het boek van Rindert Kromhout/Soldaten huilen niet.
Soldaten huilen niet is een op feiten en bestaande personen gebaseerde roman. Quentin, Julian en hun jongere zusje Angelica waren de kinderen van de schilderes Vanessa Bell. Vanessa en haar zus Virginia Woolf waren centrale figuren inde Bloomsbury Groep, een bonte verzameling van voornamelijk kunstenaars die woonden en werkten in Engeland in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.
De schrijver Rindert Kromhout liet in een powerpoint presentatie zien welke huizen en tuinen hij bezocht had tijdens de voorbereidingen van dit boek.
Dit boek is te leen in de TBL mediatheek.

Geen opmerkingen: