woensdag 8 april 2009

23 onderwijsdingenWeb 2.0
De wereld verandert, mensen veranderen, het web verandert, het onderwijs verandert, leerlingen veranderen en wat doe jij?
Als je op een school werkt, heb je te maken met leerlingen die op andere manieren met elkaar comuniceren en op andere manieren kennis en informatie tot zich nemen, dan je zelf hebt gedaan toen je jong was. Uitgevers brengen methoden uit, die appeleren aan die veranderende omstandigheden. Daarnaast komen er nieuwe manieren van samenwerken beschikbaar, nieuwe ‘tools’, die het eenvoudiger maken om effectiever met je collega’s om te gaan.

De beste manier om te leren over al die ontwikkelingen op het web, is door je simpelweg over te geven en je onder te dompelen in het “digitale geweld”. Ga het zelf allemaal maar doen en meemaken, ondervindt zelf eens wat het is om in Hyves rond te hangen en vorm je dan een oordeel

Boekenweek 2010


Jong zijn: het kind, de jeugd, de jongere staat centraal in de Boekenweek van volgend jaar. Dit onder het motto Titaantjes - Opgroeien in de letteren. Het Boekenweekgeschenk wordt geschreven door Joost Zwagerman. De Boekenweek 2010 is een jubileumeditie. Het zal de 75ste keer zijn dat Nederland wordt aangemoedigd een boek ter hand te nemen. De Boekenweek 2010 vindt plaats van woensdag 10 maart t/m zaterdag 20 maart.

Boekenweekgeschenk
Joost Zwagerman (Alkmaar, 1963) debuteerde in 1986 met de roman De houdgreep. Sindsdien verschenen van hem poĆ«ziebundels, romans, essays columns en kritieken. Henk Hofland typeerde Zwagerman ooit als ‘de meest complete schrijver van zijn generatie’. In 2008 werd hem voor zijn gehele oeuvre De Gouden Ganzenveer toegekend. Het juryrapport: ‘Joost Zwagerman behoort tot de meest uitgesproken en meest gehoorde en gelezen multitalenten in het Nederlands taalgebied’. Woensdagavond 15 april aanstaande vindt in Paradiso Amsterdam een groot feest plaats ter ere van de 20ste verjaardag van zijn succesvolle roman Gimmick.

Thema Boekenweek
De Nederlandse en internationale literatuur is rijk aan romans over de periode die leidt naar volwassenheid. Schrijvers creĆ«erden in deze boeken vele hoofdpersonen die legendarisch zijn geworden, zoals Multatuli met Woutertje Pieterse, Theo Thijssen met Kees de Jongen, Cissy van Marxveldt met Joop ter Heul, Bordewijk met Jacob Kattadreuffe en Nabokov met Lolita. Recentere voorbeelden uit de laatste jaren van succesvolle titels waar het kind of de jeugd een belangrijke rol speelt, zijn Joe Speedboot van Tommy Wieringa, De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst, Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd, Het diner van Herman Koch en – heel recent - Wij van Elvis Peeters (bron literatuurplein)

maandag 6 april 2009

Internationaal jaar van de sterrenkunde
In 2009 is het precies vierhonderd jaar geleden dat de Italiaan Gallileo Gallilei de eerste astronomische waarnemingen met een telescoop deed. Aanleiding om 2009 tot internationaal Jaar van de Sterrenkunde uit te roepen. ook is het in 2009 veertig jaar geleden dat de eerste mens voet op de maan zette.
(Bron: M3 Meer met Media)

woensdag 1 april 2009

Arthur Japin kreeg 5vwo stil
Het was muisstil vandaag toen Arthur Japin vertelde over zijn leven en schrijversschap en passages voordroeg uit zijn boeken: De overgave en Een schitterend gebrek voor alle 5vwo leerlingen uit Oss in zaal de link.
Zelfs in de pauze bestookten ze hem met intieme vragen of vroegen een handtekening voor hun boek.