woensdag 8 april 2009

Boekenweek 2010


Jong zijn: het kind, de jeugd, de jongere staat centraal in de Boekenweek van volgend jaar. Dit onder het motto Titaantjes - Opgroeien in de letteren. Het Boekenweekgeschenk wordt geschreven door Joost Zwagerman. De Boekenweek 2010 is een jubileumeditie. Het zal de 75ste keer zijn dat Nederland wordt aangemoedigd een boek ter hand te nemen. De Boekenweek 2010 vindt plaats van woensdag 10 maart t/m zaterdag 20 maart.

Boekenweekgeschenk
Joost Zwagerman (Alkmaar, 1963) debuteerde in 1986 met de roman De houdgreep. Sindsdien verschenen van hem poĆ«ziebundels, romans, essays columns en kritieken. Henk Hofland typeerde Zwagerman ooit als ‘de meest complete schrijver van zijn generatie’. In 2008 werd hem voor zijn gehele oeuvre De Gouden Ganzenveer toegekend. Het juryrapport: ‘Joost Zwagerman behoort tot de meest uitgesproken en meest gehoorde en gelezen multitalenten in het Nederlands taalgebied’. Woensdagavond 15 april aanstaande vindt in Paradiso Amsterdam een groot feest plaats ter ere van de 20ste verjaardag van zijn succesvolle roman Gimmick.

Thema Boekenweek
De Nederlandse en internationale literatuur is rijk aan romans over de periode die leidt naar volwassenheid. Schrijvers creĆ«erden in deze boeken vele hoofdpersonen die legendarisch zijn geworden, zoals Multatuli met Woutertje Pieterse, Theo Thijssen met Kees de Jongen, Cissy van Marxveldt met Joop ter Heul, Bordewijk met Jacob Kattadreuffe en Nabokov met Lolita. Recentere voorbeelden uit de laatste jaren van succesvolle titels waar het kind of de jeugd een belangrijke rol speelt, zijn Joe Speedboot van Tommy Wieringa, De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst, Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd, Het diner van Herman Koch en – heel recent - Wij van Elvis Peeters (bron literatuurplein)

Geen opmerkingen: