maandag 13 februari 2012

Isabel voorleeswinnares Oss

Zojuist hebben alle brugklaswinnaars in Oss in de Groene Engel voorgelezen. De presentatie was in handen van de schrijfster Annemarie Bon. En zij probeerde de lezers gerust te stellen en een persoonlijke visie te geven op het voorgelezen fragment. Er waren 8 voorlezers. Isabel las voor uit het boek 'Waanzin' van Mel Wallis de Vries. Volgens juryvoorzitter Anton Bimbergen van Basisbibliotheek Maasland deed ze dat bijna perfect. "De voorleeswedstrijd was van hoog niveau. We hebben er als jury kleine verschillen uitgehaald en daarmee zijn we tot een winnaar gekomen." Hij had nog wel een tip voor de Heesche, die op 23 maart naar de Brabantse finale mag. "Je hebt voor een heel spannend stuk gekozen. Het voorlezen ging heel goed, maar je kunt er nog meer spanning inbrengen."

dinsdag 7 februari 2012

Doeschka Meijsing overleden

Op 30 januari is Doeschka Meijsing in haar woonplaats Amsterdam overleden. Zij stierf aan de complicaties van een zware operatie, zo heeft haar uitgeverij Querido bekendgemaakt. Ze is vierenzestig jaar geworden. Ze werd op 21 oktober 1947 geboren in Eindhoven. Na studies Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap in Amsterdam gaf ze daar enige tijd les op het Ignatius College. Niet lang na de publicatie van haar debuut De hanen en andere verhalen in 1974 werd ze benoemd tot wetenschappelijk medewerker aan de vakgroep Moderne Letterkunde van het Instituut voor neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam. De verhalen in haar debuut verschillen sterk van elkaar, maar vertonen ook een grote thematische overeenkomst. Dat het leven een labyrint is, weerspiegelt zich in het innerlijk van vele personages. In de mediatheek wordt het boek Robinson het meeste geleend en er is een tafeltje met boeken en informatie over haar ingericht.

Expositie van kaarten en citaten

Tijdens het jaarlijkse uitstapje van de mediatheek hebben alle medewerkers bij boekhandel Bek een mooie kaart uitgezocht bij een citaat uit een boek of van een bekende schrijver. Deze kaarten en citaten zijn ingelijst door 3 medewerksters en het is zeker de moeite waard om de teksten in je op te nemen voor je naar de mediatheek gaat.

Tommy Wieringa was in Oss

Vanmiddag was de schrijver Tommy Wieringa in Oss voor de leerlingen van 5 Havo van de 3 Osse scholen. Hij las voor uit zijn bekendste boek Joe
Speedboot. Leerlingen kregen gelegenheid om vragen te stellen en Tommy hoopte dat tenminste 7 leerlingen zijn hele boek gingen lezen in plaats van een samenvatting! Zie item op dtv: http://www.maaslandfm.nl/index.php/nieuws/9332-wieringa-pleit-voor-literatuur-video.html