dinsdag 27 december 2011

Er wordt nog gelezen op school

Boeken nog steeds populair bij scholieren Onder scholieren lezen meisjes (87%) aanzienlijk meer boeken dan jongens (57%). Deze boeken vinden zij voornamelijk in de openbare bibliotheek (40%) gevolgd door ‘uit de kast thuis’ (24%). 7,6% koopt wel eens een boek met geld van de ouders, 14% doet dat met eigen geld en 11% krijgt wel eens boek cadeau. Dit blijkt uit een door Scholieren.com uitgevoerd onderzoek onder 700 Nederlandse middelbare scholieren van de bovenbouw. Bijna de helft van de scholieren (44%) vindt het jammer dat ze de leukste boeken niet voor school mogen lezen en 34 % van de scholieren vindt het jammer dat er weinig nieuwe boeken op de literatuurlijst staan. Nog steeds is het zo dat meisjes gemiddeld meer voor hun plezier lezen dan jongens en dat het aantal gelezen boeken het hoogst ligt op het vwo, gevolgd door havo en vmbo. De populairste boeken, buiten de leeslijst om, zijn de reeks van Stephenie Meyer (‘Twilight’, ‘Breaking Dawn’, ‘New Moon’ en ‘Eclipse’), de Harry Potter boeken en het onlangs verfilmde ‘Haar naam was Sarah’ van Tatiana de Rosnay. De lijst wordt gedomineerd door de leesvoorkeur van meisjes. Onder de jongens is John Flanagan met zijn De Grijze Jager-serie favoriet. Ook J.K. Rowling en Dan Brown scoren hoog bij jongens.

woensdag 7 december 2011

Boeken kiezen op jongerenliteratuurplein

Op het jongerenliteratuurplein kun je kiezen welk boek jij het liefste wilt lezenJe vindt er elke dag een nieuwe leestip: 7 December 2011 LEESTIP:
Dit is mijn dag van Aidan Chambers bevat zestien verhalen over jongeren op beslissende momenten in hun leven. Waaronder eentje die hij zelf als jongere schreef. De vader van mijn moeder ging dood toen ik tien jaar was. Zo ver terug als ik me kon herinneren had mijn moeder me elke zondagmiddag meegenomen naar mijn grootouders tot de tijd dat hij ziek werd. De visites waren een ritueel geworden. Ik werd in de gootsteen afgeschrobd tot mijn huid glom, gloeide en strak stond als het vel van een trommel. Altijd hield ik met een sissend geluid mijn adem in om mijn afkeer te laten merken van de schone wollen sokken die ik van mijn moeder aan moest, het gesteven, bijna harde grijze overhemd, het stijve grijze pak en mijn met vet platgesmeerde haar. De ik-verteller in dit verhaal van Aidan Chambers is de 15-jargie Aidan. Hij vertelt over zijn jongere, 10-jarige zelf. En tegelijkertijd is die ik helemaal losgezongen van de Aidan van vlees en bloed. Hij is een papieren held geworden, een personage uit een verhaal. Dat is wat schrijvers doen met de werkelijkheid, vertelt Aidan in een interview met Jongerenliteratuurplein deze maand.