dinsdag 20 januari 2009

Het geheugen van Nederland


Het Geheugen van Nederland is het nationale programma voor de digitalisering van het Nederlands cultureel erfgoed. Het programma wil de (verborgen) collecties van archieven, musea en bibliotheken digitaliseren en beschikbaar stellen op Internet. Al het digitale materiaal -afbeeldingen, maar ook geluid, bewegend beeld en tekst- is te bekijken en te beluisteren via deze site.

Cultuurnetwerk


Cultuurnetwerk Nederland is het landelijk kenniscentrum voor cultuureducatie.Interessante weblinks op dit gebied en adressen en catalogi van instellingen. (Bron: Vives jan. 2009)

Parlement en Politiek


Op Parlement & Politiek vind je veel informatie over de Nederlandse politiek en de personen die daarin een rol spelen of hebben gespeeld. (Bron: Vives jan. 2009)

Ned- Extra voor NederlandsNed-extra is een naslagwerk voor leerlingen in de examenklassen van het HAVO en het VWO. Ook leerlingen uit lagere klassen kunnen de site gebruiken als hulpmiddel bij de gebruikte lesmethode. Op de site kun je de belangrijke onderwerpen terug vinden die in de onderbouw en bovenbouw behandeld zijn. (Bron: Vives jan 2009)

maandag 19 januari 2009

Links voor de vakken


Op de site van Vives (vakblad ten behoeve van (ict) vernieuwingen binnen het onderwijs vind je interessante links voor alle vakken op school

Jonge jury 2009


Tot 1 maart kun je je stem nog uitbrengen op je favoriete jeugdboek 2007 op de site van de jonge jury. En dan maak je kans op een Nintendo DS Lite!

maandag 12 januari 2009

De jongen in de gestreepte pyama verfilmd.
Vanaf 8 januari komt de film"The boy in the striped pyama's "in de bioscoop. het is een verfilming van het boek "de jongen in de gestreepte pyama"waarin een kleine Duitse jongen in 1943 met zijn vader, een militair verhuist naar een vreemde plek waar Joodse mensen in pyama's achter een hek leven.
Het boek is te leen in de mediatheek.


donderdag 8 januari 2009

Oeroeg van Hella Haasse


Voor de tweede keer biedt de CPNB de novelle Oeroeg van Hella S. Haasse als geschenk aan de lezer aan. Een eerste keer deed zij dat, 61 jaar geleden, via de boekhandel, dit keer via de openbare bibliotheek. Na Dubbelspel van Frank Martinus Arion in 2006, De gelukkige klas van Theo Thijssen in 2007 en Twee vrouwen van Harry Mulisch in 2008 wordt Oeroeg het boek waar dit jaar alles om draait in de campagne Nederland Leest. De vierde editie daarvan wordt gehouden van 23 oktober tot en met 20november. (bron Boekbalie)

dinsdag 6 januari 2009

Het alledaagse leven
Het alledaagse leven; tradities en trends in Nederland. Dit standaardwerk (in tijdschriftvorm) in 35 delen gaat over leven en sterven, trouwen en scheiden, wonen en werken, vieren en lijden, kortom: over alles wat ons dagelijks leven vorm en inhoud geeft. Achter onze tradities gaan patronen schuil die duidelijk maakt hoe onze samenleving in elkaar steekt.Inmiddels zijn er 3 delen verschenen:


Deel 1. Typisch Nederlands. Over Nederland en de Nederlanders.


Deel2 .Suikergoed en surprises Over Sinterklaas


Deel3. Kaas &kroketten. Over eten en drinken.