woensdag 18 december 2024

Graphic novel: Stripverhalen met het karakter van een roman

Wat is een graphic novel precies? Een graphic novel wordt ook wel het literaire stripboek, striproman of beeldroman genoemd. Het is de benaming voor stripverhalen met het karakter van een roman. Een graphic novel onderscheidt zich van het klassieke stripalbum door een veelal literaire inslag met uitgebreide en ingewikkelde verhaallijnen. Hier onder wat voorbeelden.
Lord of the flies Golding, William In een groep schooljongens die na een schipbreuk op een onbewoond eiland terecht komt ontaardt de strijd om te overleven langzaam in een strijd om de macht
De bibliothecaresse van Auschwitz Rubio, Salva Indrukwekkende graphic novel, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Dita Kraus, die concentratiekamp Auschwitz en de Holocaust overleefde. Dita is veertien wanneer ze met haar ouders in het concentratiekamp Auschwitz terechtkomt. Pal onder de ogen van de nazi’s is er in het geheim een schooltje opgezet. Daar waar boeken streng verboden zijn, verbergt Dita met gevaar voor eigen leven de kleinste en meest kostbare bibliotheek die ooit heeft bestaan. De bibliothecaresse van Auschwitz is een onvergetelijk boek over moed en hoop, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Dita Kraus, die de Holocaust overleefde.

Tip van de Week: Drukke dagen/dunne boeken

Het zusje van Tongeren, Carlie van
Het zusje van' gaat over Liv: een gewoon meisje op een gewone school, waar ze gewoon gelukkig is. Tot haar broer Alex in het ziekenhuis belandt door een auto-ongeluk. Niet alleen is Alex zwaargewond, het meisje dat hij aanreed heeft het niet overleefd. Zoë heette ze, en ze zat bij Liv op school. Vanaf dat moment is Liv niet langer Liv, maar 'het zusje van'. Van die dronken automobilist die de lieve, vrolijke Zoë heeft doodgereden. Ze wordt genegeerd, nagewezen en lastiggevallen. Alsof zij die avond achter het stuur zat. En dan heeft ze ook Alex nog: hij blijft haar broer, maar moet ze voor hem opkomen terwijl ze wat er met Zoë gebeurd is net zo erg vindt? En wie komt er eigenlijk voor haar op?

Boekkalender december - Winterse taferelen

De dagen zijn korter, het weer guurder, en niets voelt beter dan opkrullen met een goed boek. December nodigt uit tot sfeervolle verhalen die passen bij de gezelligheid en de kilte van de winter. Of je nu houdt van warme familiesaga's, avonturen in besneeuwde landschappen of spannende verhalen die je hart sneller doen kloppen, deze maand brengen we je boeken die je helemaal in de winterse stemming brengen. Laat je inspireren door onze selectie voor de maand december!
De winter voorbij, Isabel Allende Januari 2016. In een winters New York raken de levens van drie mensen door toeval met elkaar verstrengeld. Een academicus, zijn Chileense collega en een illegale Guatamalteekse immigrante ondernemen een autoreis om zich te ontdoen van een lijk. Flashbacks beschrijven het getroebleerde verleden van elk personage. Aan het slot tekent zich voor alle drie een nieuwe toekomst af
Nachtvorst Vermeer, Suzanne Volgens een Noorse mythe verdwijnen 15-jarigen in de bossen. Als Lieke hoort dat er weer een tiener is vermist, gaat ze op onderzoek uit. Lieke Brouwer is in de voorjaarsvakantie bij haar familie in Noorwegen. Wanneer ze met een groepje vrienden gaat wildkamperen, verdwijnt een van hen. Er wordt al snel gespeculeerd over de Nachtvorst, die volgens de eeuwenoude mythe in de regio vijftienjarige kinderen laat verdwijnen. Vijfentwintig jaar later wordt Lieke door haar vriendin Birgit gebeld. De Nachtvorst heeft weer toegeslagen. En deze keer is de zoon van hun vriendin Freya verdwenen. Lieke vertrekt naar Stavanger om samen met Birgit op onderzoek uit te gaan. Komt de waarheid nu eindelijk boven tafel?

woensdag 11 december 2024

Leezy Sunday Live: Lize Spit en Rob van Essen

Een heerlijke, relaxte zondagmiddag waarin een interview met een prominente schrijver de rode draad vormt. Dat is in het kort het concept van Leezy Sunday Live; een initiatief van Boekhandel Derijks, Bibliotheek Oss en Theater De Lievekamp. Op 12 januari 2025 ontvangen we hét schrijversechtpaar van de Nederlandstalige letteren! Lize Spit brak in 2016 door met haar prachtige debuutroman 'Het Smelt', waarvan meer dan 250.000 exemplaren werden verkocht, die in zestien landen werd vertaald én ook is verfilmd. Ze schreef in 2023 het Boekenweekgeschenk 'De Eerlijke Vinder'. Rob van Essen is een veelzijdig romanschrijver: zijn veelbekroonde oeuvre is met geen ander te vergelijken. In 2022 debuteerde hij zelfs als dichter. In 2009 werd zijn roman 'Visser' genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, en tien jaar later, in 2019, won hij deze prijs met zijn roman 'De goede zoon'. Van Essen won deze prijs nogmaals in 2024, met de roman 'Ik kom hier nog op terug'. De interviews worden afgenomen door Jos de Louw, voormalig docent Nederlands. Voor de vragen laat hij zich inspireren door het oeuvre van de schrijver, zijn of haar meest recent uitgegeven boek en actuele onderwerpen. Ook het publiek krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. Daarnaast kan iedereen deze middag meedoen met een toepasselijke quiz. Leezy Sunday Live wordt muzikaal omlijst met een kort optreden van lokale helden.

P.C. Hooft-prijs voor 'meesterverteller' Maarten 't Hart

Maarten 't Hart krijgt de P.C. Hooftprijs voor zijn oeuvre aan verhalend proza. De 80-jarige auteur schrok van de onderscheiding, maar is er erg blij mee. Hij noemt het "de mooiste prijs die je in Nederland kunt krijgen".
Volgens de jury is 't Hart een erudiete romancier met een oeuvre dat "kritisch, schrijnend, liefdevol, spannend, kwetsbaar en geestig is". 't Hart debuteerde in 1971 met zijn roman Stenen voor een ransuil. Zeven jaar later brak hij door met Een vlucht regenwulpen, waarvan alleen al in 1978 ruim 100.000 exemplaren werden verkocht. Het boek, waarin de eenzame ik-persoon Maarten worstelt met het geloof en met het vinden van vriendschap en liefde, werd in 1981 verfilmd met Jeroen Krabbé in de hoofdrol. In 2014 werd bekend dat de roman meer dan 1 miljoen keer over de toonbank was gegaan. De P.C. Hooftprijs is de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs die jaarlijks wordt uitgereikt.

woensdag 4 december 2024

Silent Book Club

Vind jij het lastig om écht ongestoord te lezen? Misschien lukt het je niet om langer dan een half uur in een boek te duiken zonder afleiding van je telefoon, de tv, of mensen die je telkens iets vragen. Herkenbaar? Kom dan naar de maandelijkse Silent Book Club in de Bibliotheek! De Silent Book Club is niet zomaar een boekenclub. Je leest wat je wilt en je hoeft geen vragen te beantwoorden over wat je leest. Het draait om het vinden van rust (en een vast moment) om eindelijk geconcentreerd te genieten van een goed boek. En je ontmoet ook nog eens andere boekenliefhebbers. Klinkt goed, toch?! Om 19.30 uur dimmen we de lichten en kan onze stille leesavond beginnen met koffie, thee en wat lekkers (niets wat kraakt natuurlijk, want stilte is key). Vanaf 20.00 uur lezen we een uur in alle rust. Daarna sluiten we de avond af met een gezellig praatje en wat boekentips. Voor wie dat wil natuurlijk, want je mag ook gewoon zwijgend je boek pakken en vertrekken. Breng je eigen boek mee (of kies een boek in de Bibliotheek), in welke taal en welk genre je maar wilt. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is fijn. Op dinsdag 10 december en 21 januari van 19.30u en 21.30u in de bibliotheek in Oss.

Lezen voor de lijst. Oever van Ludwig Volbeda

Hoofdpersoon Jip wil later graag biologie gaan studeren en houdt enorm van tekenen. De schoolopdracht ‘teken een zelfportret’ zou dan ook makkelijk moeten zijn voor Jip, maar niets is minder waar. Jips gedachten dwalen steeds af en het lukt dan ook niet om een zelfportret op papier te zetten. Jip denkt aan de nieuwe jongen in de klas, aan meikevers en vuurvliegjes en aan het feest dat een klasgenoot geeft, maar het vaakst denkt Jip aan Oever. De vriend van wie Jip onafscheidelijk was, maar met wie het contact nu verwaterd is.
Dit boek is te leen in de mediatheek.

Tip van de week. Dit is geen dagboek van Erna Sassen

Een paar jaar na het overlijden van zijn moeder wordt de 16-jarige Boudewijn ‘ziek’. Hij is totaal apathisch en komt zijn bed niet meer uit. Zijn vader stelt hem voor de keuze: ‘Vanaf nu schrijf je elke dag een stukje in dit schrift en je luistert elke dag naar tenminste één van deze cd’s. Of ik laat je opnemen.’ Bou begint met forse tegenzin aan zijn ‘strafwerk’, maar gaandeweg blijkt zowel het schrijven als de muziek een uitlaatklep.
Dit boek is te leen in de mediatheek.

woensdag 27 november 2024

Tip van de week. Schaam je gerust dood voor je ouders.

In 'Schaam je gerust dood voor je ouders' krijg je toptips voor je tienertijd. Schrijver Jan Paul Schutten - zelfbenoemd tienerexpert - leert je hoe je je eyeroll perfectioneert, je eigen gedachten kunt hacken, waarom je nooit boven een rioolput moet gaan hangen en waarom het prima is om je af en toe dood te schamen voor je ouders. Het leven als tiener is uitdagend - hoe ga je daar mee om? Dat begint bij het begin, namelijk met de vraag hoe je jezelf kunt leren kennen. Jan Paul Schutten leidt je naar de snelste weg van een gelukkig leven in hoofstukken over onder meer vrienden, verslaving en verliefdheid. Hoe meer je weet, hoe sterker je staat. In dit boek combineert Jan Paul Schutten begrijpelijke inzichten uit de psychologie met een flinke dosis humor in de vorm van testjes, ingezonden brieven en gratis tips. Emma Ringelding doet er met haar stripachtige illustraties nog een schepje bovenop! 'Schaam je gerust dood voor je ouders' biedt eigenzinnige tieners geen kant-en-klare adviezen, maar wél het belangrijke inzicht dat je er in de meest uitdagende tijd van je leven nooit alleen voor staat en hoe je met een beetje zelfinzicht sommige valkuilen kunt vermijden. En vooruit: stiekem krijg je onderweg toch best veel tips en informatie. Voor lezers vanaf 11 jaar (en voor hun ouders natuurlijk).
Dit boek is te leen in de mediatheek.

Lezen voor de lijst. Gebied 19 van Esther Gerritsen

Als Tomas op de dag na zijn bruiloft wakker wordt, is zijn vrouw nergens te bekennen. Suzannes telefoon ligt wel op haar nachtkastje en ze gaat nooit ergens heen zonder haar telefoon. Als Tomas met de hond naar Suzanne op zoek gaat, komt hij in het buurthuis terecht. Hij wil weer naar huis gaan om verder te zoeken, maar wordt aangespoord eerst naar een videoboodschap te kijken. Op een groot scherm ziet hij Suzanne. ‘Het is nu zeven uur in de ochtend,’ zegt ze, ‘we zijn net hier.’ Suzanne lijkt samen met de rest van de ‘noodzakelijken’ naar een andere planeet te zijn vertrokken, terwijl Tomas op aarde is achtergebleven. Niet alleen zijn vrouw, maar ook zijn moeder en zoon zijn ‘verplaatst’. Tomas beseft dat hij niet alleen zijn dierbaren heeft verloren, maar ook het leven zoals hij dat kende. Hij blijft achter met een wrang gevoel en vragen over waarom hij niet gekozen is. Tomas is kritisch en kan niet geloven dat de helft van de wereldbevolking verdwenen is, terwijl andere achtergeblevenen zo veel mogelijk willen doorgaan met hun oude leventje.
Dit boek is te leen in de mediatheek.

Leuke teksten met quotes van mediatheekmedewerkers.

In de hal naar de mediatheek hangen leuke teksten en afbeeldingen van mediatheekmedewerkers. Hierbij een nieuwe.

woensdag 20 november 2024

Adriaan van Dis wint NS Publieksprijs met Naar zachtheid en een warm omhelzen

Naar zachtheid en een warm omhelzen is autobiografisch en gaat over een kleine jongen in een omgeving vol oorlogstrauma's. Van Dis beschrijft de tijd die hij doorbracht in het huis van zijn grootouders, zodat hij even weg kon zijn van zijn gewelddadige vader en overspannen moeder. Dit boek is te leen in de mediatheek.

woensdag 30 oktober 2024

Genomineerde boeken NS Publieksprijs bekend

De nominaties voor de NS Publieksprijs 2024 zijn: Alkibiades – Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers) Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel – Francine Oomen (Volt) Ik kom hier nog op terug – Rob van Essen (Atlas Contact) Luister – Sacha Bronwasser (Ambo|Anthos) Naar zachtheid en een warm omhelzen – Adriaan van Dis (Atlas Contact) Nirwana – Tommy Wieringa (De Bezige Bij)
Winnaar bekend op 14 november Op donderdag 14 november sluiten de stembussen om 17.00 uur, waarna in aanwezigheid van de genomineerden in EenVandaag op NPO 1 bekend wordt gemaakt welk boek de titel ‘Boek van het Jaar 2024’ krijgt.

woensdag 16 oktober 2024

Onderzoek: Waarom Young Adult literatuur op de leeslijst mag.

Het leesplezier van middelbare scholieren stimuleren is een belangrijk onderdeel van het literatuuronderwijs. Jongeren pakken namelijk steeds minder uit eigen plezier een boek op. Maar die Young Adult literatuur? Die is toch wel aantrekkelijk. Een probleem: het zou volgens sommige docenten Nederlands geen literatuur zijn en dus mag het niet op de leeslijst. Linda Ackermans, docent Nederlands en literatuurwetenschapper, is expert op gebied van Young Adult literatuur en vertelt waarom dit niet helemaal klopt. “Er zijn prachtige Young Adult boeken van literaire kwaliteit.” Young Adult literatuur (YA) is razendpopulair. In elke boekhandel wordt er wel een kast aan gewijd en TikTok staat er vol mee. Maar wat is YA eigenlijk? In tegenstelling tot de overtuiging van velen, is YA geen genre – “een bepaald type literaire teksten dat zich enkel op grond van formele of inhoudelijke kenmerken onderscheidt van andere typen literaire teksten” (DBNL, 2012) – omdat deze vorm van literatuur alle genres omvat. Young Adult literatuur is literatuur die bedoeld is voor jongeren vanaf ongeveer dertien of vijftien jaar. Het bevat vaak overkoepelende kenmerken, zoals een Young Adult hoofdpersoon en thematiek die van belang is voor adolescenten; je plek vinden in de wereld en je identiteit vormen (Ackermans, 2022). Het kan bij YA dus niet zo zijn dat een tachtigjarige terugblikt op zijn of haar leven als zeventienjarige – dan is er een volwassen perspectief aanwezig. Al deze kenmerken kunnen ertoe leiden dat jongeren sneller geroepen worden door een verhaal. De inhoud sluit immers aan op hun leven en wat zij daarbinnen belangrijk vinden, en dat biedt jongeren mogelijkheden kennis te maken met de rijkdom van de Nederlandse literatuur.

Vivian de Gier schrijft de biografie van Thea Beckman.

Thea Beckman kreeg met Kruistocht in spijkerbroek en andere jeugdklassiekers hele generaties aan het lezen. Haar hoofdpersonen ontwikkelden zich – net als Beckman zelf – op eigen kracht, tegen de stroom in. Deze boodschap inspireerde lezers en heeft daarmee bijgedragen aan de emancipatie, stelt haar biograaf. Als journalist interviewde Vivian de Gier regelmatig auteurs. De ‘minibiografietjes’ die dat opleverde, smaakten naar het schrijven van een échte biografie. ‘Het leek me heerlijk niet van deadline naar deadline te hoeven hollen, maar me langere tijd te kunnen verdiepen in iemand.’ De keuze viel op Thea Beckman. ‘Bij velen is door haar boeken de liefde voor literatuur ontstaan. Bij mij ook. Ze heeft generaties lezers beïnvloed.’ De Gier kon al op haar derde lezen en maakte dan ook al jong kennis met het werk van Beckman. ‘Haar verhalen sleepten me mee. Om Kruistocht in spijkerbroek heb ik tranen met tuiten gehuild.’

Carlijn Brouwer, oud leerling van het TBL, schrijft essay.

woensdag 2 oktober 2024

Paulien Cornelisse schrijft Boekenweekessay over ‘je moerstaal’

Paulien Cornelisse is auteur van het essay dat verschijnt tijdens de Boekenweek 2025 met als thema ‘je moerstaal’. In Hèhè – Over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben schrijft ze over woorden die we in het Nederlands allemaal gebruiken maar waar we nauwelijks over nadenken. Cabaretier en schrijfster Paulien Cornelisse (48) schreef eerder al over de Nederlandse taal in onder meer haar boeken Taal is zeg maar echt mijn ding en Taal voor de leuk. Voor de Boekenweek 2025 is zij auteur van het Boekenweekessay, dat als titel krijgt Hèhè – Over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben. Ook het omslag is, zoals gebruikelijk, door Cornelisse ontworpen. Denk je aan boeken over taal, dan denk je aan Paulien Cornelisse,” aldus directeur Eveline Aendekerk van de organiserende stichting CPNB. “Paulien duidt ‘Je moerstaal’ op de haar zo vertrouwde scherpe en humoristische wijze. Over hoe wij bijvoorbeeld onbewust typisch Nederlandse woorden gebruiken om onze directheid te verhullen met gezelligheid.” Het Boekenweekessay is tijdens de Boekenweek van woensdag 12 t/m zondag 23 maart 2025 te koop voor 5,25 euro. Bij een besteding van 15 euro aan boeken is dan ook het Boekenweekgeschenk beschikbaar. Dit keer wordt een schrijver hiervoor niet gevraagd, maar schrijft de CPNB een wedstrijd uit. Op 12 februari wordt de winnende auteur bekendgemaakt. Er zijn 149 manuscripten ingediend.

woensdag 18 september 2024

‘Neem nooit een beste vriend’ van Erna Sassen en Martijn van der Linden is beste Boek voor Jongeren 2024

Neem nooit een beste vriend van jeugdboekenauteur Erna Sassen met illustraties van Martijn van der Linden is uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren 2024. Met de prijsuitreiking vrijdag op festival BoekTok Live in Den Haag is de Boekenweek voor Jongeren gestart. ‘Dit boek is perfect voor mensen die niet vaak lezen, omdat het verhaal makkelijk te volgen is en toffe illustraties bevat,’ oordeelt de jury van vijf jongeren (15 en 16 jaar) over Neem nooit een beste Vriend, waarin de vriendengroep rond puber Joshua in coronatijd centraal staat. ‘Jongeren zullen zichzelf herkennen in thema’s zoals vriendschap en liefde, maar het boek gaat ook in op lastigere onderwerpen zoals eetstoornissen en depressie, zonder dat die te veel op de voorgrond staan. Dat maakt het heel toegankelijk.’ Dit boek is te leen in de Mediatheek.

Lucas de Waard schrijft Parkwachters, een gratis novelle over pesten en herstel

De novelle Parkwachters wordt van 7 tot en met 22 september cadeau gedaan aan lezers bij besteding van minimaal € 15 in Brabantse boekhandels. Lucas de Waard (1984) groeide op in 's-Hertogenbosch en studeerde af als toneelauteur aan de HKU. Hij schreef scenario’s voor onder andere het Musical Awardwinnende Willem Ruis, de show van zijn leven en Watskeburt?! De musical, BNNVARA-serie Deep shit en bioscoopfilm Invasie. Zijn debuutroman De kamers stond op de shortlist voor de Gouden Strop Schaduwprijs, daarna verschenen Kraaien tellen en Bast. Lucas is regelmatig te vinden op podia als Lowlands, Zwarte Cross en Mensen Zeggen Dingen. Over het boek Parkwachters Isa is naar de andere kant van het land verhuisd in een poging opnieuw te beginnen. Maar in haar nieuwe baan loopt ze tegen dezelfde pester aan die haar in haar jeugd vernederd heeft. Isa breekt en slaat op de vlucht voor de realiteit. Dolend door een schijnbaar verlaten pretpark ontdekt ze een bizarre wereld die bedreigd wordt door een sinister kwaad. Isa lijkt de enige die het park en zijn wonderlijke bewoners kan redden. Maar hoe word je iemand, als je een leven lang geprobeerd hebt om niemand te zijn? Parkwachters is een verhaal over fantasie en trauma, over vluchten, vechten en in jezelf geloven.

woensdag 11 september 2024

Leezy Sunday Live (Lievekamp), 29 september met Jaap Robben

Leezy Sunday Live: een heerlijke, relaxte zondagmiddag waarin een interview met een prominente schrijver de rode draad vormt! Interviewer Jos de Louw laat zich onder andere inspireren door het oeuvre van de schrijver en diens meest recente boek. Stel ook zelf je vraag aan de schrijver en neem deel aan de quiz! Elke editie wordt muzikaal omlijst met een optreden van lokale helden. Jaap Robben schrijft niet specifiek voor een leeftijd, maar voor iedereen in het bijzonder! Met zijn poëzie, prentenboeken, reportages en romans veroverde hij boekhandel, lezer en recensent. Zijn veelbekroonde werk wordt niet alleen verfilmd, maar verschijnt inmiddels ook in vijftien talen. De verfilming van zijn bestseller Zomervacht, geregisseerd door aanstormend talent Joren Molter, was de slotfilm van het Nederlandse Film Festival (NFF) en werd meerdere malen genomineerd voor een Gouden Kalf. Jaap is een graag geziene gast op Nederlandse televisie en komt nu in De Lievekamp over zijn werk en carrière praten! Deze middag wordt de muziek verzorgd door muzikant en liedjesschrijver Paul Verschuur uit Megen. Hij woont zijn hele leven al in het Maasland en dat is dan ook een belangrijk thema in zijn luisterliedjes. Het landschap, de mensen en de verhalen van hier. Paul speelde al in tal van bands en projecten. Zo stond hij aan het roer van het Osse In My Tree, dat tot voor kort veelvuldig op de podia te vinden was. Momenteel staat hij met regelmaat met het duo Verschuur & Van Oorschot op de planken. Maar ook als solo artiest is hij in onze regio geen onbekende meer.

Een schitterend gebrek, van Arthur Japin verfilmd.

Een Schitterend Gebrek is een waargebeurd verhaal over Lucia, de eerste en grootste liefde van Giacomo Casanova, de meeste beroemde vrouwenversierder die ooit heeft geleefd. De roman van Arthur Japin uit 2003 is in zeventien vertalingen verschenen en een internationale bestseller. De film moest het regiedebuut van fotograaf Erwin Olaf worden, maar hij moest stoppen omdat hij ziek werd. Erwin Olaf overleed in 2023, vriend en collega Michiel van Erp nam de regie over. Paleis in Venetië Voor het kostuumdrama werd onder andere een privépaleis uit de 16e eeuw in Venetië afgehuurd. Schrijver Arthur Japin was tijdens de opnamen ook betrokken bij de film als medescenarist en vervult zelfs in vol Middeleeuws ornaat een figurantenrol in een scène. Dit boek is te leen in de Mediatheek.

woensdag 4 september 2024

Auteur en journalist Lisette Lewin (85) overleden

Haar doorbraak kwam in 1989, met de autobiografische roman Voor bijna alles bang geweest. Het boek beschreef de oorlogsgeschiedenis van haar familie, zij het met fictieve namen. Lewin’s moeder kwam om in een Duits kamp, zij en haar vader overleefden de oorlog. Lewin werd in 1939 in Den Haag geboren in een Joodse familie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef ze op verschillende onderduikadressen. Na de oorlog woonde de familie Lewin enkele jaren in Indonesië. Hoewel haar Joodse identiteit en het oorlogsverhaal van haar familie veel voorkwamen in haar boeken, wilde Lewin niet uitsluitend als slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog gezien worden. In 1999 zei ze daarover tegen NRC: ‘Ik word graag uitgenodigd voor literaire avonden en toch weiger ik te komen zodra ik merk dat ze me niet als schrijfster willen maar als onderduikkind. Ik laat me niet opbergen in dat Holocaust-ghetto.’ Haar roman Voor bijna alles bang geweest werd bekroond met het Gouden Ezelsoor en werd vertaald naar het Duits. Andere boeken van Lewin zijn Een hart van prikkeldraad (1992), Vorig jaar in Jeruzalem (1996) en Herfstreis naar Dantzig (1997). Haar meest recente romans zijn De verloren savanne (2008) en Bach onder de palmen (2012). Er zijn boeken van haar te leen in de Mediatheek.

woensdag 28 augustus 2024

Het leven van de auteur

Op de uittrekselbank zijn auteursportretten te vinden: Hierbij een voorbeeld. Francine Oomen,
Francine Oomen is op 27 maart 1960 in Laren (Noord-Holland) geboren. Als kind woont ze in een klein huisje dat in de tuin van een groot huis staat. In dat grote huis wonen haar opa en oma, en tante Marie de baboe uit Indonesië. Met haar veertien maanden jongere zusje gaat Francine naar school, waar haar moeder juf is. Als ze zes is, verhuist ze naar een nieuwbouwwijk in Eindhoven. Haar vader gaat bij Philips werken. Ze krijgt er nog een broer en twee zusjes bij. Ze houdt erg van lezen, haar vader neemt de kinderen elke zaterdag mee naar de bibliotheek. Roald Dahl is haar favoriet schrijver. Ze begint ook met tekenen. Hoe overleef ik, is haar bekendste serie. Deze boeken zijn te leen in de Mediatheek

Augustus: Be proud!

Augustus staat in het teken van Be proud! Deze maand staan boeken centraal die thema's van trots, identiteit en zelfontdekking binnen de LHBTQ+ gemeenschap verkennen. Hier is een lijst met boeken die je zullen inspireren en aanmoedigen om trots te zijn op jezelf en je eigen verhaal.
Confettiregen, Splinter Chabot Wobie heeft een gelukkige jeugd. Naarmate hij ouder wordt, krijgt hij steeds meer het gevoel dat hij anders is, waar hij veel moeite mee heeft. Als hij ontdekt dat hij homoseksueel is, vindt hij het moeilijk om uit de kast te komen. Pas in zijn studententijd durft hij het, gesteund door zijn vriendinnen, aan zijn ouders te vertellen. Dit boek is te len in de Mediatheek

Tip van de week, Broers van Marlies Slegers

Op een middelbare school vindt op klaarlichte dag een aanslag plaats. Een van de slachtoffers is Rafs beste vriend Sahir. Raf denkt zijn halfbroer Carlos te herkennen op een livefeed. Wanneer Carlos vlucht, gaat Raf, geplaagd door de herinneringen aan hun jeugd naar hem op zoek. Want misschien was hij wel het eigenlijke doelwit… “Carlos en ik deelden een kamer en een stapelbed. Hij sliep onder, ik boven. ’s Avonds, in bed, bedachten we manieren om het pa betaald te zetten. Wanneer pa en mam weer ruzie hadden, mocht ik bij hem in bed. Hun geschreeuw ging dwars door de muren. ‘We steken alle banden van zijn auto lek!’ fluisterde ik dan. Of we steken hém lek,’ grinnikte Carlos zacht. ‘Bloed voor bloed.’” (p. 7). Dit boek is te leen in de Mediatheek

woensdag 5 juni 2024

Juni: de maand van het spannende boek.

Het is weer zover, de maand van het spannende boek is aangebroken. De hele maand juni staat in het teken van spannende boeken, zoals detectives en thrillers. Spannende boeken hebben zich tegenwoordig stevig aan de bovenkant van de bestsellerlijsten genesteld.
Een greep uit de spannende boeken die te leen zijn in de Mediatheek

woensdag 17 april 2024

Het boek, Neem nooit een beste vriend, van schrijfster Erna Sassen wint de Boon-jeugdliteratuurprijs.

Wat doe je als je je beste vriend niet meer kunt raadplegen? Joshua is woedend op Sergio, maar hij heeft hem ook nodig. Want hij weet zich geen raad met Lindsey – Lindsey die alle jongens gek maakt maar die moet huilen om ‘hoe ze naar haar kijken’, Lindsey die zoveel ingewikkelder in elkaar zit dan hij dacht. Wat bedoelt ze als ze een hartje-emoticon stuurt? Hoe ga je van zoenen verder naar seks? Hoe weet je wat de ander wil? En moet je per se verliefd zijn om seks te kunnen hebben? Als iemand Joshua’s vragen kan beantwoorden, is het Sergio. Een hilarische, ontroerende, ontwapenende jeugdroman – vlammend opgeschreven door Erna Sassen, zoals alleen zij dat kan Dit boek is te leen in de Mediatheek.

woensdag 10 april 2024

Boek van de maand, To lie for van Chinouk Thijssen.

Shay, Tatum, Maeve, Gigi en Aysegül hebben niet veel, maar ze hebben er wel alles voor over om toegelaten te worden tot Street Academy. Wanneer ze worden gescout voor de audities, slaat de sfeer om. De vriendinnen ontvangen dreigberichten van iemand die hen wil tegenhouden. De boodschap? Vertrouw niemand. Geloof niemand. Want de concurrentie is hard in een wereld vol streetdancers. Moordend hard. Dit boek is te leen in de Mediatheek.

MAAND VAN DE FILOSOFIE

April is de Maand van de Filosofie. Jaarlijks worden in april door heel Nederland en Vlaanderen filosofische nachten, programma’s, lezingen, debatten en festivals georganiseerd rondom het thema van de Maand van de Filosofie. In dit kader verschijnt er elk jaar tevens een nieuw filosofisch essay en een filosofisch kinderboek. De Socratesbeker wordt uitgereikt aan het meest prikkelende filosofieboek van het afgelopen jaar, eens in de twee jaar worden een nieuwe Denker des Vaderlands en jaarlijks De Jonge Denkers uitgeroepen.

woensdag 3 april 2024

Anjet Daanje wint De Inktaap 2024

Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van 'Het lied van ooievaar en dromedaris', is al dood als de roman in het jaar 1847 in het dorpje Bridge Fowling, Yorkshire, begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje verder in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze tijd is aangeland. De roman vertelt dan ook niet over Eliza May Drayden, maar over haar roerige leven na de dood. Je leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en artikelen over haar, want zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman (Haeger Mass), die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop der tijd door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Over haar leven is bitter weinig bekend, de omstandigheden waaronder ze stierf zijn een mysterie, en naast haar roman is alleen een aantekenboekje van haar bewaard gebleven met vreemde tekeningen, gedichten en onbegrijpelijke tabellen. Dit boek is te leen in de Mediatheek.

OKKI BESTAAT 70 JAAR

Okki na 70 jaar nog steeds springlevend! In schooljaar 1953-1954 viel het eerste nummer op de deurmat en sindsdien heeft Okki zich ontpopt tot een geliefd merk waarmee ontelbaar veel kinderen opgroeien en spelenderwijs de wereld ontdekken. Okki, oorspronkelijk een afkorting voor ‘Onze Kleine Katholieke Illustratie’, begon meer dan een eeuw geleden als een educatieve kinderbijlage van de Katholieke Illustratie. In de jaren 50 werd Okki een onafhankelijk tijdschrift voor alle kinderen tussen de 6-8 jaar.

woensdag 27 maart 2024

Cristiano Ronaldo The Biography

Topvoetballer Cristiano Ronaldo behoeft weinig introductie. De meest succesvolle en bekende voetballer ter wereld maakte ruim 400 doelpunten in zijn carrière en verbrak vele andere doelpuntenrecords. Verschillende malen werd hij verkozen tot beste voetballer ter wereld en in 2009 was zijn transfer van Manchester United naar Real Madrid met 80 miljoen pond de duurste ter wereld. Toch is er niet heel veel bekend over de voetballer die opgroeide op het Portugese eiland Madeira. Dit is de meest uitgebreide biografie over Cristiano Ronaldo, geschreven door bestsellerauteur Guillem Balague. Dit boek is te leen in de Mediatheek

Snel en betrouwbaar antwoord op al je vragen over het Nederlands

Vraag stellen Heb je een vraag over het Nederlands? Bijvoorbeeld over voorzetsels, spelling, ontleden of de betekenis van een woord of uitdrukking? Stel je vraag dan direct aan een van onze taaladviseurs. Telefoon Bel ons op +31 85 00 28 428 (alleen gebruikelijke belkosten, géén extra kosten). De openingstijden van onze taaladvieslijn zijn per 1 februari 2024: maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur. WhatsApp Stel een appje met je taalvraag naar +31 6 39 30 04 97. We antwoorden dezelfde dag, behalve in het weekend.

Boekenweekgeschenk in 2025 door schrijfwedstrijd bepaald.

De CPNB maakt van de 90ste Boekenweek een uniek lezersfeest dat recht doet aan de rijke historie. Welke schrijver volgend jaar de eer heeft het Boekenweekgeschenk te schrijven wordt bepaald door middel van een wedstrijd. Dit idee is geïnspireerd op de allereerste edities van de Boekenweek. Een voor de gelegenheid samengestelde vakjury beoordeelt blind welk van de ingezonden manuscripten het beste is. Fervente lezer Rik van de Westelaken zal deze jury voorzitten. Het leesplezier zal van de jubileumeditie afspatten, meer details over de invulling volgen later. De schrijfwedstrijd voor het Boekenweekgeschenk wordt nu alvast bekendgemaakt om zoveel mogelijk schrijvers een kans te bieden deel te nemen. Om de feestvreugde te vergroten begint de 90ste Boekenweek al op woensdag 12 maart en duurt tot zondag 23 maart 2025. Dat is drie dagen langer dan de laatste jaren gebruikelijk was, maar past bij het rijke verleden toen de Boekenweek ook op woensdag startte. Het traditionele Boekenbal is op vrijdagavond 14 maart. De feestelijke start van de Boekenweek vindt in 2025 al eerder plaats, er zijn spannende plannen voor een groots publieksevenement. Boekenweektraditie De CPNB heeft het uitroepen van de eenmalige schrijfwedstrijd voor het Boekenweekgeschenk in nauw overleg met de aangesloten uitgeverijen in het geheim uitgewerkt. In 1947 koos de CPNB voor het eerst het Boekenweekgeschenk via een schrijfwedstrijd. Auteurs van wie al eerder een boek was verschenen konden anoniem een novelle indienen, waaruit een vakjury het mooiste manuscript koos. De ontmoeting van Antoon Coolen was het eerste ‘winnende’ Boekenweekgeschenk. In 1948 was dat Oeroeg van Hella S. Haasse, die daarmee in één keer doorbrak bij het grote publiek. In totaal heeft de CPNB tien keer een Boekenweekgeschenk uitgegeven na een wedstrijd, voor het laatst gebeurde dat in 1961. Jury Een vakjury van lezers, oud-Boekenweekgeschenkschrijvers, recensenten en boekenvakkers kiest uit alle inzendingen het beste manuscript. De leesgierige juryvoorzitter en enthousiaste juryleden zijn: Hanna Bervoets, Ernestine Comvalius, Noah de Campos Neto, Tom Lanoye, Lidewijde Paris, Tiziano Perez, Jan Peter Prenger, Liesbeth Rasker en Rik van de Westelaken (voorzitter).

woensdag 13 maart 2024

De moeders van Mahipar

Ramín Sam Manzel (34) is radioloog. Als hij op vrijdag 6 januari 2017 terugkomt van zijn avonddienst treft hij zijn vrouw Sarah aan in een plas bloed bij hun appartement in Amsterdam-Oost. Ze is neergestoken en de verdachte is voortvluchtig... Ramín is op zijn derde samen met zijn moeder Lolo als vluchteling naar Nederland gekomen en Lolo houdt tot in het graf zijn afkomst angstvallig voor hem verborgen. Mondjesmaat komt Ramín te weten wie hij is en vanwaar hij komt – maar pas als zijn grote liefde Saráh Lolo’s dagboeken voor hem vertaalt, valt alles op z’n plek. Stukje bij beetje wordt ook duidelijk wie de dader is van de aanslag op Saráh en dan komt alles in een heftige, maar ook ontroerende stroomversnelling. De hoofdpersonages Ramín, Lolo en Saráh vertellen de lezer een meerdere generaties omspannende, zeer bewogen familiegeschiedenis; bovenal is Karimi’s De moeders van Mahipar een ode aan de sterke vrouw. Dit boek is te leen in de mediatheek.

Dit zijn de genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs 2024

Vijf Nederlanders en één Vlaming zijn genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs voor beste Nederlandstalige roman van het jaar. Het gaat om Cobi van Baars, Sacha Bronwasser, Rob van Essen, Esther Gerritsen, Frank Nellen en Maud Vanhauwaert. De jury brengt de longlist met achttien schrijvers hiermee terug naar een lijst van zes. Onder de afvallers zijn een aantal bekende schrijvers als Roxane van Iperen, Ilja Leonard Pfeijffer en Tommy Wieringa. De jury roemt het niveau van de hedendaagse Nederlandse literatuur. "Er wordt soms gezegd dat de roman het moeilijk heeft", zegt jurylid Joep van Ruiten. "Als je dan deze zes titels leest, kom je tot de ontdekking dat er ook veel goed gaat met de roman."

Tom Lanoye krijgt prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren 2024

De Vlaamse schrijver Tom Lanoye wordt dit najaar bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren. Dat maakt Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) bekend in naam van het Comité van Ministers van de Taalunie. Lanoye is de eerste Vlaamse auteur sinds 2012 die de driejaarlijkse prijs in ontvangst zal nemen. Tom Lanoye gebruikt de theatraliteit van literatuur in al haar gedaantes om zich uit te spreken over de echte wereld", zegt de jury in haar verslag. "Het is deze barokke, taalvirtuoze maar niet minder serieuze invulling van literair engagement die wij graag bekronen." De romancier, dichter en scenarioschrijver schreef onder meer de succesvolle boeken Kartonnen dozen, Sprakeloos en Alles moet weg. Een aantal titels van deze schrijver zijn te leen in de mediatheek.

woensdag 6 maart 2024

100 jaar Kees de Jongen, boek van schrijver Theo Thijssen.

In juni 1923 lag voor het eerst Kees de jongen in de Nederlandse boekwinkels. Deze roman van Theo Thijssen, over alles wat er omging in het hoofd van een twaalfjarige Jordanese schoenmakerszoon omstreeks 1890, zou een blijvertje blijken. En in de eeuw tijd sindsdien inspireerde het boek steeds weer volgende generaties schrijvers, maar ook film- en theatermakers, musici en beeldende kunstenaars. Reden genoeg voor een zeer afwisselende expositie 100 jaar Kees de jongen in het Theo Thijssen Museum.

Eus boekenclub

Özcan Akyol is tijdens de Nationale Boekenweek terug met Eus’ Boekenclub. Hét programma waarin de liefde voor het lezen en alles eromheen wordt gevierd. De schrijver en presentator ontvangt spraakmakende gasten, van maandag 11 t/m vrijdag 15 maart op NPO 2.

Tip van de Week. Vlucht 703

Voor het klassenuitje bezoekt de klas van Iris en Timon dit jaar een zogenaamde Escape Flight: een escaperoom in een vliegtuig. Binnen twee uur moeten de leerlingen een gesimuleerde bom zien te ontmantelen. Maar dan ineens stijgt het vliegtuig op en blijkt de escaperoom helemaal geen spel te zijn. Erger nog: de bom is echt. Het is de premisse van de nieuwe huiveringwekkende novelle van Chinouk Thijssen, de schrijfster die eerder, in 2022, de Prijs van de Jonge Jury won. In Vlucht 703 transformeert een gezellig klassenuitje tot een bloedstollend horrorscenario. Een pakkend boek over breekbare vriendschap, dreiging en groepsdynamiek onder hoogspanning. Een “solide thriller,” oordeelt ook Jaapleest. “Vakkundig gedaan”.

woensdag 28 februari 2024

Van 16 t/m 24 maart 2024 is het boekenweek.

De Boekenweek is het mooiste boekenfeest van Nederland. Het thema van de 89ste editie is Bij ons in de familie en het Boekenweekgeschenk wordt daarom geschreven door de grootste schrijversfamilie van Nederland: de familie Chabot. Van 16 t/m 24 maart 2024 krijg je Gezinsverpakking cadeau van je boekhandel bij aankoop van boeken ter waarde van minimaal 15 euro. Tijdens de Boekenweek inspireren we lezers met boekentips en activiteiten in boekhandel en bibliotheek. Naast het Boekenweekgeschenk is een thema-uitgave met gedichten over families samengesteld en geschreven door Bart Chabot.

Schrijver Murat Isik in Bibliotheek Uden

In Bibliotheek Uden is dinsdag 12 maart schrijver Murat Isik te gast. Centraal staat zijn nieuwe boek In de mist van Golden Gate Park. De avond is een initiatief van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken en is het in kader van de Boekenweek. De aanvang is 20.00 uur. In de mist van Golden Gate Park is een vertelling over het zoeken naar vrijheid en autonomie, het vinden van een grote liefde, de wording van een schrijver en de onoverkomelijke banden met je familie. Het verhaal gaat over de jongen Metin Mutlu die in 2001 naar San Francisco gaat om internationaal strafrecht te studeren. Maar het idee dat hij zijn leven zal slijten als jurist benauwt hem waarna hij zich stort op het keuzevak Creative Writing. Zijn nieuwe vrije leven lijkt Metin goed af te gaan. Totdat onaangename ontwikkelingen in San Francisco én op het familiefront zijn verblijf in een heel ander licht stellen. Murat Isik (1977) is vooral bekend van zijn roman Wees onzichtbaar uit 2017 over zijn jeugd in de Amsterdamse Bijlmer. Hij won hiermee een groot aantal prijzen zoals de prestigieuze Libris Literatuur Prijs. Van het boek werd ook een theatervoorstelling gemaakt. In 2019 schreef Isik het boekenweekessay. Daarna nam hij de tijd om te werken aan zijn nieuwe boek. Murat Isik wordt geïnterviewd. Aansluitend mag het publiek vragen stellen. Kaarten voor de lezing zijn 10 euro. Leden van de bibliotheek en CJP-leden betalen 7 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.nobb.nl/activiteiten en bij alle vestigingen van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken.

VPRO Boeken, iedere zondag om 17.45 uur op NPO 2

Wekelijks boekenprogramma vanuit Bibliotheek Neude in hartje Utrecht. In 'VPRO Boeken' interviewt Lotje IJzermans schrijvers van de beste en meest spraakmakende literaire fictie en non-fictie van dat moment. In de eerste afleveringen zijn onder anderen Murat Isik, Lisa Weeda, Simone Atangana Bekono en de familie Chabot te gast. Aflevering 1 - Murat Isik & Rinske Bouwman Murat Isik vertelt over zijn nieuwe roman ‘In de mist van Golden Gate Park’, een epische vertelling over de zoektocht naar vrijheid en autonomie, het vinden van een grote liefde, de wording van een schrijver en de onoverkomelijke banden met je familie. Rinske Bouwman is te gast over 'Een soort eelt', haar tragikomische debuutroman over hoe een jonge vrouw zich door het leven worstelt. Aflevering 2 - 3 maart Lisa Weeda vertelt over haar nieuwe roman ‘Dans dans revolutie’, waarin gedanst moet worden om oorlogsslachtoffers tot leven te wekken, een daad van verzet en medeleven. Ook te gast is Philipp Blom. Met de historische roman 'Dieven van het licht' blaast de historicus, romanschrijver en journalist wervelend leven in de figuren van de Italiaanse renaissance: de mooiste schilderkunst, moord, de inquisitie en roomse corruptie. Aflevering 3 - 10 maart Als voorproefje op de Boekenweek met het thema ‘Bij ons in de familie’ ontvangt Lotje alle leden van de familie Chabot - vader en moeder Bart en Yolanda en de vier zonen Sebastiaan, Maurits, Splinter en Storm. Simone Atangana Bekono maakte eerder naam met de roman ‘Confrontaties’. Nu verschijnt haat tweede dichtbundel ‘Marshmallow’: poëzie die schrijnt - en ondermijnt.

woensdag 24 januari 2024

Queer boeken. Als je leest bekijk je de wereld door de ogen van een ander

Op Queerboeken.nl vind je de mooiste boekentips over gender-en seksuele diversiteit voor jongeren vanaf 12 jaar. Boeken kunnen ervoor zorge dat geen enkel onderwerp te gek, moeilijk of eng is om over te praten. Bovendien kunnen ze jongeren een thuis bieden die zich in karakters of situaties herkennen.

Leezy Sunday live: Tommy Wieringa

Een heerlijke,relaxte zondagmiddag waarin een interview met een prominente schrijver de rode draad vormt. Dat is in het kort het concept van Leezy Sunday Live; een nieuw initiatief van Boekhandel Derijks, Bibliotheek Oss en theater De Lievekamp. De interviews worden afgenomen door Jos de Louw, voormalig docent Nederlands. Voor de vragen laat hij zich inspireren door het oeuvre van de schrijver, zijn of haar meest recent uitgegeven boek en actuele onderwerpen. Ook het publiek krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. Daarnaast kan iedereen deze middag meedoen met een toepasselijke petje-op-petje-af quiz. Leezy Sunday Live wordt muzikaal omlijst met een kort optreden van lokale helden. Bij deze tweede editie van Leezy Sunday Live staat Tommy Wieringa centraal. Op 2 juni komt Griet Op de Beeck. Bij de eerste editie op 24 september draaide het om het schrijversechtpaar Özcan Akyol en Anna van den Breemer. Kaarten voor Leezy Sunday Live zijn verkrijgbaar via De Lievekamp en kosten €15,00.

Novellist.nl

Novellist.nl is een website met boekbeschrijvingen van Engelstalige boeken. De website is bedoeld om de Nederlandstalige lezer (jong of oud, belezen of niet) behulpzaam te zijn bij het kiezen van een geschikt boek. Op deze website vind je beschrijvingen van meer dan 1900 boeken. Regelmatig komen er nieuwe titels bij.

woensdag 17 januari 2024

Het thema van Poëzieweek 2024 is ’thuis’. 26–31 januari 2024

Het huis van de poëzie bestaat uit meer dan louter bakstenen. Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren. Ze beschrijven de huizen van onze jeugd en de straten van onze dromen. Ze schrijven hun gedichten op een hoekje van onze keukentafel en turen naar de schilderijen aan onze muren. De mooiste woorden ontspruiten vaak op de plek waar we ons het meest thuis voelen. Tijdens Poëzieweek 2024 bouwen we samen grote en kleine huizen in gedichten. We komen thuis in steden of op het platteland, we verhuizen onze verzen van streek naar streek en beschrijven nieuwe en oude landen in levendige letters. Poëzie kan mensen vieren, verwelkomen en zich thuis doen voelen. Het kan ook de troost van een warme thuis bieden op moeilijke momenten van afscheid, rouw en verdriet. Samen schuilen we onder het dak van de poëzie.

Kinderboekenweek dit jaar 'lekker eigenwijs', met dichtwedstrijd

Pieter Koolwijk schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk. Noëlle Smit maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek 2024 is Lekker eigenwijs! De 70ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van 2 t/m 13 oktober 2024.