Welkom op de weblog van de schoolmediatheek van het Titus Brandsma Lyceum te Oss. Een weblog met mededelingen en nieuws over boeken en literatuur voor leerlingen, docenten en medewerkers
woensdag 9 april 2025
80 jaar vrijheid
In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen.
De littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet zijn 80 jaar later nog steeds zichtbaar. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië / Indonesië. Maar ook breder werkt de Tweede Wereldoorlog door, zoals in de manier waarop we naar de wereld kijken.
Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren. Daarom vieren we met 80 jaar vrijheid ook dat wij in een democratie leven. Een land waar iedereen mag meedenken en meebeslissen, vraagt om ieders verantwoordelijkheid.
Wij kregen in 1945 onze vrijheid terug, maar op veel plaatsen in de wereld wordt tot op de dag van vandaag oorlog gevoerd. Vrijheid is nooit af; we moeten er dagelijks aan werken om de ander de ruimte te geven en onze democratie te bewaken. Op die manier blijft Nederland een vrij, tolerant land. Daarom vieren we vrijheid niet alleen, maar samen. Want vrijheid deel je met elkaar.
April, maand van de filosofie
April is de Maand van de Filosofie. Jaarlijks worden in april door heel Nederland en Vlaanderen filosofische nachten, programma’s, lezingen, debatten en festivals georganiseerd rondom het thema van de Maand van de Filosofie. Het thema van 2025 is ‘Mij een zorg’.
In dit kader verschijnt er elk jaar tevens een nieuw filosofisch essay en een filosofisch kinderboek, dit jaar een jeugdboek. De Socratesbeker wordt uitgereikt aan het meest prikkelende filosofieboek van het afgelopen jaar, eens in de twee jaar worden een nieuwe Denker der Nederlanden en jaarlijks De Jonge Denkers uitgeroepen.
Heel Nederland Leest Onder de paramariboom
De roman Onder de paramariboom van Johan Fretz uit 2018 is gekozen als het centrale boek van de 20e editie van de bibliotheekcampagne Heel Nederland Leest. Vanaf 1 november is het boek een maand lang in een speciale editie gratis te verkrijgen in de bibliotheek. Het doel is om heel Nederland te verbinden door een en hetzelfde boek te lezen. Onder de paramariboom is gekozen omdat het op 25 november 2025 precies 50 jaar geleden is dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland.
Al van jongs af aan wordt Johannes Fretz gevraagd waar hij vandaan komt, waar hij écht vandaan komt. Maar pas wanneer hij wordt uitgenodigd om op te treden in Paramaribo en hij samen met zijn moeder naar haar geboortegrond vliegt, vraagt hij zich dat zelf voor het eerst af. Suriname roept meer herkenning in hem op dan hij voor mogelijk had gehouden en het is tijd om de demonen van zijn familie voor eens en altijd te begraven. Een ontwapenend en ontroerend verhaal over een moeder, een zoon en een moederland.
Dit boek is te leen in de mediatheek.
woensdag 2 april 2025
Van je ouders moet je het hebben
Het waren opgespaarde tranen. Tranen van verdriet, tranen van onmacht, tranen van woede. Ik wist wel dat gletsjers smelten. En toch draaide ik de kraan niet dicht. Niet op tijd in ieder geval. Het was nooit op tijd. Het kon altijd eerder. Je kon altijd meer doen voor het milieu, voor je ouders. Het was nooit genoeg.”
Ook als je niet dezelfde mening deelt, of als ze je heel veel pijn hebben gedaan. Ook als je ze nauwelijks of niet spreekt, ook als ze niet meer bij elkaar zijn. Je ouders zijn een groot deel van je.
Letterlijk door de genen die ze je hebben gegeven, maar ook door hoe ze je hebben geleerd de wereld te zien, hoe lief te hebben en wat belangrijk is.
De hoofdpersonen van de boekentips van deze week hebben een niet al te makkelijke relatie met hun ouders. Want zelfs met wederzijdse liefde en de beste bedoelingen, kunnen je ouders je soms niet geven wat je wil of wat je nodig hebt.
Rugzwemmen – Marc ter Horst
In de kinderwagen ging Noor al mee naar demonstraties voor het klimaat. Maar nu ze op de middelbare school zit, is ze helemaal klaar met de spandoeken en de sombere nieuwsberichten. Alleen in het water kan ze de zorgen van zich af laten glijden. Met vage cursussen, spirituele stenen en een zomerkamp proberen haar ouders haar op te vrolijken, maar Noor trekt liever haar eigen plan. Terwijl haar vriendinnen naar de zon vliegen, trekt zij er in haar eentje op uit. Zo leert ze de eigenwijze Tim beter kennen en ontdekt ze dat er genoeg is om blij van te worden, ook in tijden van hittegolven, overstromingen en ouders die denken dat ze wel weten wat goed voor je is.
Heerestraat & Rozenlaan – Carlie van Tongeren
Nina’s ouders zijn net gescheiden. Dat betekent niet alleen dat Nina vanaf nu elk weekend met een enorme weekendtas heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, maar ook dat ze in sneltreinvaart moet wennen aan de nieuwe situatie. Aan de nieuwe vriendin van haar vader bijvoorbeeld, die twee kinderen heeft: Lindi (type valse stiefzus) en Mark (headbangende metalfan). En aan het feit dat haar moeder als een zombie-in-pyjama door het huis wandelt.
Eigenlijk heeft Nina het al druk genoeg met voetbal, vriendinnen en haar laatste schooljaar – en nu komt dit er ook nog bij. Hoe moet ze dit in hemelsnaam allemaal tegelijk doen?
Abonneren op:
Posts (Atom)