woensdag 30 oktober 2024

Genomineerde boeken NS Publieksprijs bekend

De nominaties voor de NS Publieksprijs 2024 zijn: Alkibiades – Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers) Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel – Francine Oomen (Volt) Ik kom hier nog op terug – Rob van Essen (Atlas Contact) Luister – Sacha Bronwasser (Ambo|Anthos) Naar zachtheid en een warm omhelzen – Adriaan van Dis (Atlas Contact) Nirwana – Tommy Wieringa (De Bezige Bij)
Winnaar bekend op 14 november Op donderdag 14 november sluiten de stembussen om 17.00 uur, waarna in aanwezigheid van de genomineerden in EenVandaag op NPO 1 bekend wordt gemaakt welk boek de titel ‘Boek van het Jaar 2024’ krijgt.

woensdag 16 oktober 2024

Onderzoek: Waarom Young Adult literatuur op de leeslijst mag.

Het leesplezier van middelbare scholieren stimuleren is een belangrijk onderdeel van het literatuuronderwijs. Jongeren pakken namelijk steeds minder uit eigen plezier een boek op. Maar die Young Adult literatuur? Die is toch wel aantrekkelijk. Een probleem: het zou volgens sommige docenten Nederlands geen literatuur zijn en dus mag het niet op de leeslijst. Linda Ackermans, docent Nederlands en literatuurwetenschapper, is expert op gebied van Young Adult literatuur en vertelt waarom dit niet helemaal klopt. “Er zijn prachtige Young Adult boeken van literaire kwaliteit.” Young Adult literatuur (YA) is razendpopulair. In elke boekhandel wordt er wel een kast aan gewijd en TikTok staat er vol mee. Maar wat is YA eigenlijk? In tegenstelling tot de overtuiging van velen, is YA geen genre – “een bepaald type literaire teksten dat zich enkel op grond van formele of inhoudelijke kenmerken onderscheidt van andere typen literaire teksten” (DBNL, 2012) – omdat deze vorm van literatuur alle genres omvat. Young Adult literatuur is literatuur die bedoeld is voor jongeren vanaf ongeveer dertien of vijftien jaar. Het bevat vaak overkoepelende kenmerken, zoals een Young Adult hoofdpersoon en thematiek die van belang is voor adolescenten; je plek vinden in de wereld en je identiteit vormen (Ackermans, 2022). Het kan bij YA dus niet zo zijn dat een tachtigjarige terugblikt op zijn of haar leven als zeventienjarige – dan is er een volwassen perspectief aanwezig. Al deze kenmerken kunnen ertoe leiden dat jongeren sneller geroepen worden door een verhaal. De inhoud sluit immers aan op hun leven en wat zij daarbinnen belangrijk vinden, en dat biedt jongeren mogelijkheden kennis te maken met de rijkdom van de Nederlandse literatuur.

Vivian de Gier schrijft de biografie van Thea Beckman.

Thea Beckman kreeg met Kruistocht in spijkerbroek en andere jeugdklassiekers hele generaties aan het lezen. Haar hoofdpersonen ontwikkelden zich – net als Beckman zelf – op eigen kracht, tegen de stroom in. Deze boodschap inspireerde lezers en heeft daarmee bijgedragen aan de emancipatie, stelt haar biograaf. Als journalist interviewde Vivian de Gier regelmatig auteurs. De ‘minibiografietjes’ die dat opleverde, smaakten naar het schrijven van een échte biografie. ‘Het leek me heerlijk niet van deadline naar deadline te hoeven hollen, maar me langere tijd te kunnen verdiepen in iemand.’ De keuze viel op Thea Beckman. ‘Bij velen is door haar boeken de liefde voor literatuur ontstaan. Bij mij ook. Ze heeft generaties lezers beïnvloed.’ De Gier kon al op haar derde lezen en maakte dan ook al jong kennis met het werk van Beckman. ‘Haar verhalen sleepten me mee. Om Kruistocht in spijkerbroek heb ik tranen met tuiten gehuild.’

Carlijn Brouwer, oud leerling van het TBL, schrijft essay.

woensdag 2 oktober 2024

Paulien Cornelisse schrijft Boekenweekessay over ‘je moerstaal’

Paulien Cornelisse is auteur van het essay dat verschijnt tijdens de Boekenweek 2025 met als thema ‘je moerstaal’. In Hèhè – Over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben schrijft ze over woorden die we in het Nederlands allemaal gebruiken maar waar we nauwelijks over nadenken. Cabaretier en schrijfster Paulien Cornelisse (48) schreef eerder al over de Nederlandse taal in onder meer haar boeken Taal is zeg maar echt mijn ding en Taal voor de leuk. Voor de Boekenweek 2025 is zij auteur van het Boekenweekessay, dat als titel krijgt Hèhè – Over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben. Ook het omslag is, zoals gebruikelijk, door Cornelisse ontworpen. Denk je aan boeken over taal, dan denk je aan Paulien Cornelisse,” aldus directeur Eveline Aendekerk van de organiserende stichting CPNB. “Paulien duidt ‘Je moerstaal’ op de haar zo vertrouwde scherpe en humoristische wijze. Over hoe wij bijvoorbeeld onbewust typisch Nederlandse woorden gebruiken om onze directheid te verhullen met gezelligheid.” Het Boekenweekessay is tijdens de Boekenweek van woensdag 12 t/m zondag 23 maart 2025 te koop voor 5,25 euro. Bij een besteding van 15 euro aan boeken is dan ook het Boekenweekgeschenk beschikbaar. Dit keer wordt een schrijver hiervoor niet gevraagd, maar schrijft de CPNB een wedstrijd uit. Op 12 februari wordt de winnende auteur bekendgemaakt. Er zijn 149 manuscripten ingediend.