woensdag 18 september 2024

‘Neem nooit een beste vriend’ van Erna Sassen en Martijn van der Linden is beste Boek voor Jongeren 2024

Neem nooit een beste vriend van jeugdboekenauteur Erna Sassen met illustraties van Martijn van der Linden is uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren 2024. Met de prijsuitreiking vrijdag op festival BoekTok Live in Den Haag is de Boekenweek voor Jongeren gestart. ‘Dit boek is perfect voor mensen die niet vaak lezen, omdat het verhaal makkelijk te volgen is en toffe illustraties bevat,’ oordeelt de jury van vijf jongeren (15 en 16 jaar) over Neem nooit een beste Vriend, waarin de vriendengroep rond puber Joshua in coronatijd centraal staat. ‘Jongeren zullen zichzelf herkennen in thema’s zoals vriendschap en liefde, maar het boek gaat ook in op lastigere onderwerpen zoals eetstoornissen en depressie, zonder dat die te veel op de voorgrond staan. Dat maakt het heel toegankelijk.’ Dit boek is te leen in de Mediatheek.

Lucas de Waard schrijft Parkwachters, een gratis novelle over pesten en herstel

De novelle Parkwachters wordt van 7 tot en met 22 september cadeau gedaan aan lezers bij besteding van minimaal € 15 in Brabantse boekhandels. Lucas de Waard (1984) groeide op in 's-Hertogenbosch en studeerde af als toneelauteur aan de HKU. Hij schreef scenario’s voor onder andere het Musical Awardwinnende Willem Ruis, de show van zijn leven en Watskeburt?! De musical, BNNVARA-serie Deep shit en bioscoopfilm Invasie. Zijn debuutroman De kamers stond op de shortlist voor de Gouden Strop Schaduwprijs, daarna verschenen Kraaien tellen en Bast. Lucas is regelmatig te vinden op podia als Lowlands, Zwarte Cross en Mensen Zeggen Dingen. Over het boek Parkwachters Isa is naar de andere kant van het land verhuisd in een poging opnieuw te beginnen. Maar in haar nieuwe baan loopt ze tegen dezelfde pester aan die haar in haar jeugd vernederd heeft. Isa breekt en slaat op de vlucht voor de realiteit. Dolend door een schijnbaar verlaten pretpark ontdekt ze een bizarre wereld die bedreigd wordt door een sinister kwaad. Isa lijkt de enige die het park en zijn wonderlijke bewoners kan redden. Maar hoe word je iemand, als je een leven lang geprobeerd hebt om niemand te zijn? Parkwachters is een verhaal over fantasie en trauma, over vluchten, vechten en in jezelf geloven.

woensdag 11 september 2024

Leezy Sunday Live (Lievekamp), 29 september met Jaap Robben

Leezy Sunday Live: een heerlijke, relaxte zondagmiddag waarin een interview met een prominente schrijver de rode draad vormt! Interviewer Jos de Louw laat zich onder andere inspireren door het oeuvre van de schrijver en diens meest recente boek. Stel ook zelf je vraag aan de schrijver en neem deel aan de quiz! Elke editie wordt muzikaal omlijst met een optreden van lokale helden. Jaap Robben schrijft niet specifiek voor een leeftijd, maar voor iedereen in het bijzonder! Met zijn poëzie, prentenboeken, reportages en romans veroverde hij boekhandel, lezer en recensent. Zijn veelbekroonde werk wordt niet alleen verfilmd, maar verschijnt inmiddels ook in vijftien talen. De verfilming van zijn bestseller Zomervacht, geregisseerd door aanstormend talent Joren Molter, was de slotfilm van het Nederlandse Film Festival (NFF) en werd meerdere malen genomineerd voor een Gouden Kalf. Jaap is een graag geziene gast op Nederlandse televisie en komt nu in De Lievekamp over zijn werk en carrière praten! Deze middag wordt de muziek verzorgd door muzikant en liedjesschrijver Paul Verschuur uit Megen. Hij woont zijn hele leven al in het Maasland en dat is dan ook een belangrijk thema in zijn luisterliedjes. Het landschap, de mensen en de verhalen van hier. Paul speelde al in tal van bands en projecten. Zo stond hij aan het roer van het Osse In My Tree, dat tot voor kort veelvuldig op de podia te vinden was. Momenteel staat hij met regelmaat met het duo Verschuur & Van Oorschot op de planken. Maar ook als solo artiest is hij in onze regio geen onbekende meer.

Een schitterend gebrek, van Arthur Japin verfilmd.

Een Schitterend Gebrek is een waargebeurd verhaal over Lucia, de eerste en grootste liefde van Giacomo Casanova, de meeste beroemde vrouwenversierder die ooit heeft geleefd. De roman van Arthur Japin uit 2003 is in zeventien vertalingen verschenen en een internationale bestseller. De film moest het regiedebuut van fotograaf Erwin Olaf worden, maar hij moest stoppen omdat hij ziek werd. Erwin Olaf overleed in 2023, vriend en collega Michiel van Erp nam de regie over. Paleis in Venetië Voor het kostuumdrama werd onder andere een privépaleis uit de 16e eeuw in Venetië afgehuurd. Schrijver Arthur Japin was tijdens de opnamen ook betrokken bij de film als medescenarist en vervult zelfs in vol Middeleeuws ornaat een figurantenrol in een scène. Dit boek is te leen in de Mediatheek.

woensdag 4 september 2024

Auteur en journalist Lisette Lewin (85) overleden

Haar doorbraak kwam in 1989, met de autobiografische roman Voor bijna alles bang geweest. Het boek beschreef de oorlogsgeschiedenis van haar familie, zij het met fictieve namen. Lewin’s moeder kwam om in een Duits kamp, zij en haar vader overleefden de oorlog. Lewin werd in 1939 in Den Haag geboren in een Joodse familie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef ze op verschillende onderduikadressen. Na de oorlog woonde de familie Lewin enkele jaren in Indonesië. Hoewel haar Joodse identiteit en het oorlogsverhaal van haar familie veel voorkwamen in haar boeken, wilde Lewin niet uitsluitend als slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog gezien worden. In 1999 zei ze daarover tegen NRC: ‘Ik word graag uitgenodigd voor literaire avonden en toch weiger ik te komen zodra ik merk dat ze me niet als schrijfster willen maar als onderduikkind. Ik laat me niet opbergen in dat Holocaust-ghetto.’ Haar roman Voor bijna alles bang geweest werd bekroond met het Gouden Ezelsoor en werd vertaald naar het Duits. Andere boeken van Lewin zijn Een hart van prikkeldraad (1992), Vorig jaar in Jeruzalem (1996) en Herfstreis naar Dantzig (1997). Haar meest recente romans zijn De verloren savanne (2008) en Bach onder de palmen (2012). Er zijn boeken van haar te leen in de Mediatheek.