Welkom op de weblog van de schoolmediatheek van het Titus Brandsma Lyceum te Oss. Een weblog met mededelingen en nieuws over boeken en literatuur voor leerlingen, docenten en medewerkers
woensdag 27 maart 2024
Cristiano Ronaldo The Biography
Topvoetballer Cristiano Ronaldo behoeft weinig introductie. De meest succesvolle en bekende voetballer ter wereld maakte ruim 400 doelpunten in zijn carrière en verbrak vele andere doelpuntenrecords. Verschillende malen werd hij verkozen tot beste voetballer ter wereld en in 2009 was zijn transfer van Manchester United naar Real Madrid met 80 miljoen pond de duurste ter wereld. Toch is er niet heel veel bekend over de voetballer die opgroeide op het Portugese eiland Madeira. Dit is de meest uitgebreide biografie over Cristiano Ronaldo, geschreven door bestsellerauteur Guillem Balague.
Dit boek is te leen in de Mediatheek
Snel en betrouwbaar antwoord op al je vragen over het Nederlands
Vraag stellen
Heb je een vraag over het Nederlands? Bijvoorbeeld over voorzetsels, spelling, ontleden of de betekenis van een woord of uitdrukking? Stel je vraag dan direct aan een van onze taaladviseurs.
Telefoon
Bel ons op +31 85 00 28 428 (alleen gebruikelijke belkosten, géén extra kosten).
De openingstijden van onze taaladvieslijn zijn per 1 februari 2024: maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur.
WhatsApp
Stel een appje met je taalvraag naar +31 6 39 30 04 97. We antwoorden dezelfde dag, behalve in het weekend.
Boekenweekgeschenk in 2025 door schrijfwedstrijd bepaald.
De CPNB maakt van de 90ste Boekenweek een uniek lezersfeest dat recht doet aan de rijke historie. Welke schrijver volgend jaar de eer heeft het Boekenweekgeschenk te schrijven wordt bepaald door middel van een wedstrijd. Dit idee is geïnspireerd op de allereerste edities van de Boekenweek. Een voor de gelegenheid samengestelde vakjury beoordeelt blind welk van de ingezonden manuscripten het beste is. Fervente lezer Rik van de Westelaken zal deze jury voorzitten.
Het leesplezier zal van de jubileumeditie afspatten, meer details over de invulling volgen later. De schrijfwedstrijd voor het Boekenweekgeschenk wordt nu alvast bekendgemaakt om zoveel mogelijk schrijvers een kans te bieden deel te nemen. Om de feestvreugde te vergroten begint de 90ste Boekenweek al op woensdag 12 maart en duurt tot zondag 23 maart 2025. Dat is drie dagen langer dan de laatste jaren gebruikelijk was, maar past bij het rijke verleden toen de Boekenweek ook op woensdag startte. Het traditionele Boekenbal is op vrijdagavond 14 maart. De feestelijke start van de Boekenweek vindt in 2025 al eerder plaats, er zijn spannende plannen voor een groots publieksevenement.
Boekenweektraditie
De CPNB heeft het uitroepen van de eenmalige schrijfwedstrijd voor het Boekenweekgeschenk in nauw overleg met de aangesloten uitgeverijen in het geheim uitgewerkt. In 1947 koos de CPNB voor het eerst het Boekenweekgeschenk via een schrijfwedstrijd. Auteurs van wie al eerder een boek was verschenen konden anoniem een novelle indienen, waaruit een vakjury het mooiste manuscript koos. De ontmoeting van Antoon Coolen was het eerste ‘winnende’ Boekenweekgeschenk. In 1948 was dat Oeroeg van Hella S. Haasse, die daarmee in één keer doorbrak bij het grote publiek. In totaal heeft de CPNB tien keer een Boekenweekgeschenk uitgegeven na een wedstrijd, voor het laatst gebeurde dat in 1961.
Jury
Een vakjury van lezers, oud-Boekenweekgeschenkschrijvers, recensenten en boekenvakkers kiest uit alle inzendingen het beste manuscript. De leesgierige juryvoorzitter en enthousiaste juryleden zijn: Hanna Bervoets, Ernestine Comvalius, Noah de Campos Neto, Tom Lanoye, Lidewijde Paris, Tiziano Perez, Jan Peter Prenger, Liesbeth Rasker en Rik van de Westelaken (voorzitter).
woensdag 13 maart 2024
De moeders van Mahipar
Ramín Sam Manzel (34) is radioloog. Als hij op vrijdag 6 januari 2017 terugkomt van zijn avonddienst treft hij zijn vrouw Sarah aan in een plas bloed bij hun appartement in Amsterdam-Oost. Ze is neergestoken en de verdachte is voortvluchtig...
Ramín is op zijn derde samen met zijn moeder Lolo als vluchteling naar Nederland gekomen en Lolo houdt tot in het graf zijn afkomst angstvallig voor hem verborgen. Mondjesmaat komt Ramín te weten wie hij is en vanwaar hij komt – maar pas als zijn grote liefde Saráh Lolo’s dagboeken voor hem vertaalt, valt alles op z’n plek. Stukje bij beetje wordt ook duidelijk wie de dader is van de aanslag op Saráh en dan komt alles in een heftige, maar ook ontroerende stroomversnelling.
De hoofdpersonages Ramín, Lolo en Saráh vertellen de lezer een meerdere generaties omspannende, zeer bewogen familiegeschiedenis; bovenal is Karimi’s De moeders van Mahipar een ode aan de sterke vrouw.
Dit boek is te leen in de mediatheek.
Dit zijn de genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs 2024
Vijf Nederlanders en één Vlaming zijn genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs voor beste Nederlandstalige roman van het jaar. Het gaat om Cobi van Baars, Sacha Bronwasser, Rob van Essen, Esther Gerritsen, Frank Nellen en Maud Vanhauwaert.
De jury brengt de longlist met achttien schrijvers hiermee terug naar een lijst van zes. Onder de afvallers zijn een aantal bekende schrijvers als Roxane van Iperen, Ilja Leonard Pfeijffer en Tommy Wieringa.
De jury roemt het niveau van de hedendaagse Nederlandse literatuur. "Er wordt soms gezegd dat de roman het moeilijk heeft", zegt jurylid Joep van Ruiten. "Als je dan deze zes titels leest, kom je tot de ontdekking dat er ook veel goed gaat met de roman."
Tom Lanoye krijgt prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren 2024
De Vlaamse schrijver Tom Lanoye wordt dit najaar bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren. Dat maakt Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) bekend in naam van het Comité van Ministers van de Taalunie. Lanoye is de eerste Vlaamse auteur sinds 2012 die de driejaarlijkse prijs in ontvangst zal nemen.
Tom Lanoye gebruikt de theatraliteit van literatuur in al haar gedaantes om zich uit te spreken over de echte wereld", zegt de jury in haar verslag. "Het is deze barokke, taalvirtuoze maar niet minder serieuze invulling van literair engagement die wij graag bekronen."
De romancier, dichter en scenarioschrijver schreef onder meer de succesvolle boeken Kartonnen dozen, Sprakeloos en Alles moet weg.
Een aantal titels van deze schrijver zijn te leen in de mediatheek.
woensdag 6 maart 2024
100 jaar Kees de Jongen, boek van schrijver Theo Thijssen.
In juni 1923 lag voor het eerst Kees de jongen in de Nederlandse boekwinkels. Deze roman van Theo Thijssen, over alles wat er omging in het hoofd van een twaalfjarige Jordanese schoenmakerszoon omstreeks 1890, zou een blijvertje blijken. En in de eeuw tijd sindsdien inspireerde het boek steeds weer volgende generaties schrijvers, maar ook film- en theatermakers, musici en beeldende kunstenaars. Reden genoeg voor een zeer afwisselende expositie 100 jaar Kees de jongen in het Theo Thijssen Museum.
Eus boekenclub
Özcan Akyol is tijdens de Nationale Boekenweek terug met Eus’ Boekenclub. Hét programma waarin de liefde voor het lezen en alles eromheen wordt gevierd. De schrijver en presentator ontvangt spraakmakende gasten, van maandag 11 t/m vrijdag 15 maart op NPO 2.
Tip van de Week. Vlucht 703
Voor het klassenuitje bezoekt de klas van Iris en Timon dit jaar een zogenaamde Escape Flight: een escaperoom in een vliegtuig. Binnen twee uur moeten de leerlingen een gesimuleerde bom zien te ontmantelen. Maar dan ineens stijgt het vliegtuig op en blijkt de escaperoom helemaal geen spel te zijn. Erger nog: de bom is echt.
Het is de premisse van de nieuwe huiveringwekkende novelle van Chinouk Thijssen, de schrijfster die eerder, in 2022, de Prijs van de Jonge Jury won. In Vlucht 703 transformeert een gezellig klassenuitje tot een bloedstollend horrorscenario. Een pakkend boek over breekbare vriendschap, dreiging en groepsdynamiek onder hoogspanning. Een “solide thriller,” oordeelt ook Jaapleest. “Vakkundig gedaan”.
Abonneren op:
Posts (Atom)