woensdag 18 december 2024

Graphic novel: Stripverhalen met het karakter van een roman

Wat is een graphic novel precies? Een graphic novel wordt ook wel het literaire stripboek, striproman of beeldroman genoemd. Het is de benaming voor stripverhalen met het karakter van een roman. Een graphic novel onderscheidt zich van het klassieke stripalbum door een veelal literaire inslag met uitgebreide en ingewikkelde verhaallijnen. Hier onder wat voorbeelden.
Lord of the flies Golding, William In een groep schooljongens die na een schipbreuk op een onbewoond eiland terecht komt ontaardt de strijd om te overleven langzaam in een strijd om de macht
De bibliothecaresse van Auschwitz Rubio, Salva Indrukwekkende graphic novel, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Dita Kraus, die concentratiekamp Auschwitz en de Holocaust overleefde. Dita is veertien wanneer ze met haar ouders in het concentratiekamp Auschwitz terechtkomt. Pal onder de ogen van de nazi’s is er in het geheim een schooltje opgezet. Daar waar boeken streng verboden zijn, verbergt Dita met gevaar voor eigen leven de kleinste en meest kostbare bibliotheek die ooit heeft bestaan. De bibliothecaresse van Auschwitz is een onvergetelijk boek over moed en hoop, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Dita Kraus, die de Holocaust overleefde.

Tip van de Week: Drukke dagen/dunne boeken

Het zusje van Tongeren, Carlie van
Het zusje van' gaat over Liv: een gewoon meisje op een gewone school, waar ze gewoon gelukkig is. Tot haar broer Alex in het ziekenhuis belandt door een auto-ongeluk. Niet alleen is Alex zwaargewond, het meisje dat hij aanreed heeft het niet overleefd. Zoë heette ze, en ze zat bij Liv op school. Vanaf dat moment is Liv niet langer Liv, maar 'het zusje van'. Van die dronken automobilist die de lieve, vrolijke Zoë heeft doodgereden. Ze wordt genegeerd, nagewezen en lastiggevallen. Alsof zij die avond achter het stuur zat. En dan heeft ze ook Alex nog: hij blijft haar broer, maar moet ze voor hem opkomen terwijl ze wat er met Zoë gebeurd is net zo erg vindt? En wie komt er eigenlijk voor haar op?

Boekkalender december - Winterse taferelen

De dagen zijn korter, het weer guurder, en niets voelt beter dan opkrullen met een goed boek. December nodigt uit tot sfeervolle verhalen die passen bij de gezelligheid en de kilte van de winter. Of je nu houdt van warme familiesaga's, avonturen in besneeuwde landschappen of spannende verhalen die je hart sneller doen kloppen, deze maand brengen we je boeken die je helemaal in de winterse stemming brengen. Laat je inspireren door onze selectie voor de maand december!
De winter voorbij, Isabel Allende Januari 2016. In een winters New York raken de levens van drie mensen door toeval met elkaar verstrengeld. Een academicus, zijn Chileense collega en een illegale Guatamalteekse immigrante ondernemen een autoreis om zich te ontdoen van een lijk. Flashbacks beschrijven het getroebleerde verleden van elk personage. Aan het slot tekent zich voor alle drie een nieuwe toekomst af
Nachtvorst Vermeer, Suzanne Volgens een Noorse mythe verdwijnen 15-jarigen in de bossen. Als Lieke hoort dat er weer een tiener is vermist, gaat ze op onderzoek uit. Lieke Brouwer is in de voorjaarsvakantie bij haar familie in Noorwegen. Wanneer ze met een groepje vrienden gaat wildkamperen, verdwijnt een van hen. Er wordt al snel gespeculeerd over de Nachtvorst, die volgens de eeuwenoude mythe in de regio vijftienjarige kinderen laat verdwijnen. Vijfentwintig jaar later wordt Lieke door haar vriendin Birgit gebeld. De Nachtvorst heeft weer toegeslagen. En deze keer is de zoon van hun vriendin Freya verdwenen. Lieke vertrekt naar Stavanger om samen met Birgit op onderzoek uit te gaan. Komt de waarheid nu eindelijk boven tafel?

woensdag 11 december 2024

Leezy Sunday Live: Lize Spit en Rob van Essen

Een heerlijke, relaxte zondagmiddag waarin een interview met een prominente schrijver de rode draad vormt. Dat is in het kort het concept van Leezy Sunday Live; een initiatief van Boekhandel Derijks, Bibliotheek Oss en Theater De Lievekamp. Op 12 januari 2025 ontvangen we hét schrijversechtpaar van de Nederlandstalige letteren! Lize Spit brak in 2016 door met haar prachtige debuutroman 'Het Smelt', waarvan meer dan 250.000 exemplaren werden verkocht, die in zestien landen werd vertaald én ook is verfilmd. Ze schreef in 2023 het Boekenweekgeschenk 'De Eerlijke Vinder'. Rob van Essen is een veelzijdig romanschrijver: zijn veelbekroonde oeuvre is met geen ander te vergelijken. In 2022 debuteerde hij zelfs als dichter. In 2009 werd zijn roman 'Visser' genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, en tien jaar later, in 2019, won hij deze prijs met zijn roman 'De goede zoon'. Van Essen won deze prijs nogmaals in 2024, met de roman 'Ik kom hier nog op terug'. De interviews worden afgenomen door Jos de Louw, voormalig docent Nederlands. Voor de vragen laat hij zich inspireren door het oeuvre van de schrijver, zijn of haar meest recent uitgegeven boek en actuele onderwerpen. Ook het publiek krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. Daarnaast kan iedereen deze middag meedoen met een toepasselijke quiz. Leezy Sunday Live wordt muzikaal omlijst met een kort optreden van lokale helden.

P.C. Hooft-prijs voor 'meesterverteller' Maarten 't Hart

Maarten 't Hart krijgt de P.C. Hooftprijs voor zijn oeuvre aan verhalend proza. De 80-jarige auteur schrok van de onderscheiding, maar is er erg blij mee. Hij noemt het "de mooiste prijs die je in Nederland kunt krijgen".
Volgens de jury is 't Hart een erudiete romancier met een oeuvre dat "kritisch, schrijnend, liefdevol, spannend, kwetsbaar en geestig is". 't Hart debuteerde in 1971 met zijn roman Stenen voor een ransuil. Zeven jaar later brak hij door met Een vlucht regenwulpen, waarvan alleen al in 1978 ruim 100.000 exemplaren werden verkocht. Het boek, waarin de eenzame ik-persoon Maarten worstelt met het geloof en met het vinden van vriendschap en liefde, werd in 1981 verfilmd met Jeroen Krabbé in de hoofdrol. In 2014 werd bekend dat de roman meer dan 1 miljoen keer over de toonbank was gegaan. De P.C. Hooftprijs is de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs die jaarlijks wordt uitgereikt.

woensdag 4 december 2024

Silent Book Club

Vind jij het lastig om écht ongestoord te lezen? Misschien lukt het je niet om langer dan een half uur in een boek te duiken zonder afleiding van je telefoon, de tv, of mensen die je telkens iets vragen. Herkenbaar? Kom dan naar de maandelijkse Silent Book Club in de Bibliotheek! De Silent Book Club is niet zomaar een boekenclub. Je leest wat je wilt en je hoeft geen vragen te beantwoorden over wat je leest. Het draait om het vinden van rust (en een vast moment) om eindelijk geconcentreerd te genieten van een goed boek. En je ontmoet ook nog eens andere boekenliefhebbers. Klinkt goed, toch?! Om 19.30 uur dimmen we de lichten en kan onze stille leesavond beginnen met koffie, thee en wat lekkers (niets wat kraakt natuurlijk, want stilte is key). Vanaf 20.00 uur lezen we een uur in alle rust. Daarna sluiten we de avond af met een gezellig praatje en wat boekentips. Voor wie dat wil natuurlijk, want je mag ook gewoon zwijgend je boek pakken en vertrekken. Breng je eigen boek mee (of kies een boek in de Bibliotheek), in welke taal en welk genre je maar wilt. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is fijn. Op dinsdag 10 december en 21 januari van 19.30u en 21.30u in de bibliotheek in Oss.

Lezen voor de lijst. Oever van Ludwig Volbeda

Hoofdpersoon Jip wil later graag biologie gaan studeren en houdt enorm van tekenen. De schoolopdracht ‘teken een zelfportret’ zou dan ook makkelijk moeten zijn voor Jip, maar niets is minder waar. Jips gedachten dwalen steeds af en het lukt dan ook niet om een zelfportret op papier te zetten. Jip denkt aan de nieuwe jongen in de klas, aan meikevers en vuurvliegjes en aan het feest dat een klasgenoot geeft, maar het vaakst denkt Jip aan Oever. De vriend van wie Jip onafscheidelijk was, maar met wie het contact nu verwaterd is.
Dit boek is te leen in de mediatheek.

Tip van de week. Dit is geen dagboek van Erna Sassen

Een paar jaar na het overlijden van zijn moeder wordt de 16-jarige Boudewijn ‘ziek’. Hij is totaal apathisch en komt zijn bed niet meer uit. Zijn vader stelt hem voor de keuze: ‘Vanaf nu schrijf je elke dag een stukje in dit schrift en je luistert elke dag naar tenminste één van deze cd’s. Of ik laat je opnemen.’ Bou begint met forse tegenzin aan zijn ‘strafwerk’, maar gaandeweg blijkt zowel het schrijven als de muziek een uitlaatklep.
Dit boek is te leen in de mediatheek.