woensdag 21 december 2016

Historische foto's bij stadsarchief online

Op de collectiewebsite van het Stadsarchief Oss zijn sinds dinsdag 6 december duizenden foto's van Afbeeldingsresultaat voor stadsarchief oss onlineOss en omgeving te bekijken. Ze staan op www.stadsarchiefoss.nl/collectie.
Het betreft een deel van de zogenaamde Beeldcollectie Oss. Hierin zijn foto's van diverse fotografen opgenomen, onder wie de Osse fotograaf Leo van den Bergh en persfotografen als Daan Scholte, Paul van der Werff en Ruud Rogier. Dit zijn bijvoorbeeld straatbeelden, foto's van de bevrijding, van burgemeesters en wethouders, verenigingen, belangrijke gebeurtenissen.
De ruim 13.000 foto's geven een historisch beeld van Oss en omgeving door de jaren heen. Hoewel het een enorm aantal is, vormt deze collectie nog maar een klein deel van de totale beeldcollectie van het Stadsarchief. Deze bestaat namelijk uit zo'n 500.000 foto's, negatieven en ansichtkaarten. Deze collectie wordt stap voor stap gedigitaliseerd, beschreven en beschikbaar gesteld via internet. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de hulp van vrijwilligers, die een groot deel van deze foto's hebben gescand en beschreven.
Collectiewebsite

Op de collectiewebsite www.stadsarchiefoss.nl/collectie kun je bij Beeldmateriaal zoeken op jaartal of maker, of je kunt een eigen zoekterm invullen. Bijvoorbeeld een plaats of een straat. Op deze website zijn hiernaast digitale kranten te doorzoeken (Stad Oss, De Sirene, Dagblad voor Oss en omstreken bij het onderdeel Gedrukte Bronnen) en is ook te vinden welke boeken en tijdschriften in het Stadsarchief te bekijken zijn.

woensdag 14 december 2016

Kerst in de mediatheek


Fijne feestdagen en  veel leesplezier in 2017 


Jonge jury 2017

Ook dit jaar zullen weer duizenden leerlingen tussen de 12 en 16 jaar meelezen voor de Jonge Jury. Het Jonge Jury Boekgenootschap heeft een selectie van Leestips gemaakt uit het overweldigende aanbod op de groslijst. Met de bekendmaking van de Leestips presenteert de Jonge Jury tevens haar nieuwe logo. Afbeeldingsresultaat voor jonge jury 2017
Lezen
De tien jongeren uit het Jonge Jury Boekgenootschap hebben uit de groslijst tien boeken gekozen om de leerlingen wegwijs te maken in het grote leesaanbod. De elfde Leestip komt voort uit de Wild Card Wedstrijd.
De Leestips:
2C — Mirjam Mous
Bloedbroeders — Helen Vreeswijk
Cyberboy — Tanja de Jonge
Free run — Annemarie Bon
Grensgangers — Aline Sax
Haaieneiland — Rob Ruggenberg (Wild Card)
Ik zie je tussen de wolken — Maren Stoffels
Kapot — Carry Slee
OlĂ© — Elisa van Spronsen
Schuld — Mel Wallis de Vries
Toegang geweigerd — Danny de Vos
Stemmen
Tot 1 mei 2017 kunnen jongeren op hun favoriete boek(en) stemmen via de stemmodule op de website. De vijf boeken die de meeste stemmen ontvangen, worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.