dinsdag 25 oktober 2016

Emy Koopman presenteert boek Orewoet bij Derijks

Afgelopen zaterdag 22 oktober presenteerde Emy Koopman haar boek Orewoet bij Derijks.
Zij signeerde haar boek  dat in de TBL mediatheek staat.

Inhoud van het boek:
Het is het voorjaar van 1971. Kunstenaar Lucas Brandmeester verovert het hart van de mooie May maar verdwijnt daarna uit het publieke leven. Zijn afwezigheid drijft May tot wanhoop. Zijn beste vriend ruikt echter de kans om eindelijk uit Lucas' schaduw te stappen. Het is het voorjaar van 2002. Op de begrafenis van Lucas Brandmeester ontdekt zijn zestienjarige zoon dat Lucas zijn vader was. In zijn pogingen meer te weten te komen moet hij droombeelden aan de kant schuiven en het gestuntel van ouders onder ogen zien. In Orewoet vertellen een alleenstaande moeder, een teruggetrokken puber en een rasopportunist over hun afwezige geliefde, vader, vriend. Ze proberen de wereld naar hun hand te zetten, maar controle en beheersing leggen het af tegen het soort verlangen dat je binnenstebuiten keert. Orewoet is een indrukwekkende roman over de vloeibare scheidslijn tussen begeerte en waanzin. Oudleerling TBL Emy Koopman (1985) is schrijver, onderzoeksjournalist en gepromoveerd literatuurwetenschapper. Zij publiceerde onder andere in De Groene Amsterdammer, Het Liegend Konijn en op De Correspondent. Daarnaast is zij vaste redacteur bij Hard//hoofd. Orewoet is haar debuutroman.

woensdag 12 oktober 2016

Hebban Award 2016 voor boek Kapot van Carry slee

Afbeeldingsresultaat voor kapot slee hebban prijs Carry Slee heeft de Hebban Award prijs 2016 voor Young Adult boeken gewonnen.
Dit boek is te leen in de mediatheek.
Korte inhoud:
Julia en haar broer Thijs spelen samen in een succesvolle band. Ze hebben veel vrienden en zijn alle twee totaal over hun oren verliefd. Een heerlijk leventje dus.
Ze hadden nooit kunnen denken dat het kon gebeuren, maar ineens wordt alles heel anders. Het drama dat zich thuis afspeelt zet Julia en Thijs lijnrecht tegenover elkaar en dreigt alles kapot te maken.Schuld- Walter van den BergWelkom in het universum van Walter van den Berg: de harde wereld van Amsterdam Nieuw-West. Waar mannen hangen in snackbars, rijden in Nissan Sunny's en lopen op badslippers - en hun vrouw slaan. De pientere Kevin maakt gejatte laptops schoon en verkoopbaar. Vieze filmpjes die hij hierbij vindt zet hij online en de vreemdgangers belt hij op. Om ze te laten zien dat het hun schuld is. Om maar met iemand te kunnen praten.

Maar dan komt zijn vader, ex-charmezanger 'Zingende Ron', uit de bak. Sommige schulden worden nooit afgelost.
9789082410624_VRK

Lezing Walter van den Berg

Op dinsdagmiddag 4 oktober gaf Walter van den Berg in een lezing in het Binnenhof voor  5 Vwo.
Walter had nog nooit een lezing gegeven en was erg zenuwachtig, de in allerijl gehaalde broodjes heb ik maar opgegeten, Walter kon geen hap door zijn keel krijgen.
Hij begon een beetje stuntelig en gooide  zijn papierhandel door elkaar, maar langzamerhand begon hij zich meer op zijn gemak te voelen en maakte hij ook leuke droge grapjes. De leerlingen hingen echter wel aan zijn lippen en doordat hij helemaal zichzelf was en puur, bleven zij geboeid luisteren.
Er was een panel van een stuk of wat leerlingen die hem vragen stelden en waarvoor hij de tijd nam om ze te beantwoorden.
Hij  is in februari gast aan tafel geweest bij DWDD en heeft in die uitzending verteld over zijn boek “Schuld”. Het boek  heeft goed verkocht en hij heeft er 30.000 euro mee verdiend.
Echter naast zijn schrijversbestaan heeft hij ook nog een “gewone” baan. Hij vertelde wat over zijn niet al te leuke jeugd en dat hij erg laat begon met het lezen van boeken, pas op zijn 17e. Gaandeweg is hij  erachter gekomen dat  het schrijven  voor hem onbewust toch een therapeutische werking heeft.
Zelf heb ik snel het boek Hondenkoning van hem uit de mediatheek gegrist en er hem iets in laten schrijven. De titel “”Schuld” heb ik nog een keer aangeschaft voor de mediatheek.

Kortom het was een leuk uurtje met Walter en ik denk dat de leerlingen het zo ook hebben ervaren.


Bronzen Uil 2016 voor het smelt van Lize Spit

Lize Spit wint Bronzen Uil met  Het smelt Na eerder al de Hebban debuutprijs te hebben gewonnen, mocht Lize Spit zaterdagavond ook de Bronzen Uil 2016 in ontvangst nemen. Tevens won ze de Publieksprijs.De Bronzen Uil is een prijs van 5.000 euro en een bronzen beeld in de vorm van een uil, voor de beste Nederlandstalige debuutroman (geen non-fictie, geen po√ęzie). 


1988 is een bijzonder jaar voor het kleine, Vlaamse Bovenmeer: behalve Eva worden er slechts twee andere kinderen geboren, Pim en Laurens. De drie maken er hun hele jeugd samen het beste van. Tot de bloedhete zomer van 2002; de jongens worden pubers met snode plannen. De verlegen Eva kan meedoen of oprotten. Die keuze is geen keuze.

Dit boek is te leen in de TBL mediatheek