donderdag 29 september 2016

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine van Ransom Riggs verfilmd

In MISS PEREGRINE’S HOME FOR PECULIAR CHILDREN ontdekt Jake een mysterie dat deze wereld en tijd overstijgt. Dankzij aanwijzingen ontdekt hij een geheim toevluchtsoord: mevrouw Peregrine’s weeshuis voor bijzondere kinderen. Maar als Jake kennismaakt met de bewoners en hun bijzondere gaven, realiseert hij dat veiligheid slechts een illusie is. Er schuilt gevaar in de vorm van krachtige, verborgen vijanden. Jake moet uitzoeken wie er echt is, wie hij kan vertrouwen en wie hij werkelijk is.
Gebaseerd op de bestseller van Ransom Riggs, in Nederland uitgebracht als De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. Dit boek is te leen in de mediatheek.


woensdag 28 september 2016

Edward Albee overleden

Afbeeldingsresultaat voor edward albee overledenDe Amerikaanse schrijver Edward Albee, bekend van Who’s Afraid of Virginia Woolf, is vrijdag 16 september op 88-jarige leeftijd overleden.

Albee wordt beschouwd als een van de grootste Amerikaanse toneelschrijvers. In zijn stukken etaleerde hij zijn provocerende en vaak genadeloze kijk op het leven in de Verenigde Staten. Zijn grootste succes was Who's Afraid of Virginia Woolf, dat in 1962 voor het eerst werd opgevoerd, op Broadway. Vier jaar later werd het verfilmd, met Elizabeth Taylor en Richard Burton in de hoofdrollen.

Afbeeldingsresultaat voor who is afraid of virginia woolfIn de mediatheek is het boek Who's afraid of Virginia Woolf? aanwezig
Dit is verfilming.

woensdag 21 september 2016

Thea Beckmanprijs 2016

Afbeeldingsresultaat voor de zee kwam door de brievenbusVLISSINGEN - Jeugdboekenschrijfster Selma Noort heeft met haar 'Zeeuwse' boek De zee kwam door de brievenbus de Thea Beckmanprijs 2016 gewonnen. De prijs voor het beste historische  jeugdboek voor kinderen tot 12 jaar werd afgelopen weekeinde uitgereikt in het themapark Archeon in Alphen aan den Rijn. Het winnende boek is gebaseerd op het verhaal van Lia Soeting, die zelf als 8-jarige in 1953 de overstroming in Kruiningen meemaakte.

Dioraphte Literatour Prijs 2016

Afbeeldingsresultaat voor ijsmakersDe roman De ijsmakers van Ernest van der Kwast heeft de Dioraphte Literatour Prijs 2016 gewonnen, een prijs voor literatuur voor jongeren. Dat is deze vrijdagavond in Amsterdam  bekendgemaakt. Van der Kwast (1981) wint daarvoor een prijzengeld van 15.000 euro. De jury roemde De ijsmakers als een roman „die zindert van sensualiteit, glinstert van hartstochtelijkheid en die een positief migratieverhaal vertelt”.
De publieksprijs van de Dioraphte Literatour Prijs (DLP) ging naar de young adult-roman Waar het licht is van Jennifer Niven, dat ook de prijs voor beste buitenlandse roman won. Volgens de organiserende Stichting CPNB stemden de afgelopen tien dagen zo’n 10.000 mensen op hun favoriete genomineerde.

Te leen in de mediatheek

ECi prijs 2016

Zes genomineerden voor de ECI prijs 2016 De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste  Afbeeldingsresultaat voor eci prijs 2016Nederlandstalige literaire boek – in de categorie├źn fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van €50.000, wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De boeken moeten verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. De ECI Literatuurprijs is een voortzetting van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt.

Shortlist 2016 
1. Rivieren, Martin Michael Driessen – Van Oorschot
2. Moedervlekken, Arnon Grunberg – Lebowski
3. Goldberg, Bert Natter – Thomas Rap
4. Op de rok van het universum, Tonnus Oosterhoff – De Bezige Bij
5. Jij zegt het, Connie Palmen – Prometheus
6. Zachte riten, Marja Pruis – Prometheus.