woensdag 13 april 2016

Tante Roosje - Paul GlaserTante Roosje

het oorlogsgeheim van mijn familie


Flaptekst

Tijdens een bezoek aan Auschwitz ontdekt Paul Glaser in een vitrine een koffer uit Nederland met zijn achternaam erop. Dit is voor hem het moment om het familiegeheim te onthullen, de ontdekking van de Joodse identiteit van zijn familie en het verzwegen lot van tante Roosje.


Roosje is een geëmancipeerde vrouw die met flair haar plek heeft veroverd. Als danslerares boekt ze successen en danst in Amsterdam, Londen, Parijs, Berlijn en Brussel. Ze verliest haar grote liefde, zoekt troost en trouwt de verkeerde man. Wanneer de nationaalsocialisten de macht grijpen begint voor Roosje, 25 jaar oud en Joods, een levensgevaarlijk avontuur. Zeker wanneer haar man sympathiseert met de nazi's.

Ze wordt slachtoffer van verraad door haar eigen man. Het plaatst haar voor grote en soms onmogelijke dilemma's. Roosje komt terecht in zes concentratiekampen. Onder deze moeilijke omstandigheden probeert ze de regie over haar leven te houden. In Auschwitz leert Roosje SS-ers dansen en de bijbehorende etiquette.

In zijn zoektocht brengt de auteur het schokkende, ontroerende en meeslepende verhaal van zijn tante tot leven. Een waar gebeurd verhaal dat de lezer raakt in het diepst van zijn ziel. Deze geschiedenis mocht niet geheim blijven. 
Dit boek is te leen in de mediatheek van het TBL.

In februari 2016 is het boek heruitgegeven onder de titel 'Dansen met de vijand - het oorlogsgeheim van tante Roosje'. In Nationaal Monument Kamp Vught is van 15 april 2016 t/m 8 januari 2017 een expositie dat gebaseerd is op het boek van Paul Glaser.
Van Dansen met de vijand is een muziektheaterproductie gemaakt met liedjes die zijn geschreven door Roosje Glaser zelf terwijl ze in de kampen was en hits uit de jaren dertig. En met nieuwe nog nooit vertoonde originele film- en fotobeelden uit het Polygoon journaal en privé-archieven. TOT 22 MEI 2016 IN DE THEATERS.