woensdag 27 januari 2016

Problemski hotel van Dimitri Verhulst verfilmd


Dit boek over een asielzoekerscentrum  is onlangs verfilmd. Dimitri Verhulst liet zich voor een reportage enkele dagen opsluiten in het AZC van Arendonk. Het resultaat is de roman Problemski Hotel, waarin hij beschrijft wat zich werkelijk afspeelt achter de hekken van een asielzoekerscentrum.


Hij kruipt in de huid van Bipul Masli, fotograaf en asielzoeker. Via diens ogen laat hij mensen zien wier dagen en dromen doordrenkt zijn van doorstane gruwelen; de onderlinge spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen, de vernederende omstandigheden in het centrum, de contacten met mensensmokkelaars en de uitzichtloze ontsnappingspogingen.

woensdag 20 januari 2016

Boekenweekessay gepresenteerdBoekenweekessay gepresenteerd


Afbeeldingsresultaat voor David Van Reybrouck
Het eerste exemplaar van het Boekenweekessay van David Van Reybrouck, getiteld Zink, is op 14 januari uitgereikt aan Thomas Walter van de Duitse Ambassade. De 81eBoekenweek duurt van 12 tot en met 20 maart en heeft Duitsland als thema, onder het motto Was ich noch zu sagen hätte

 

 

 

Boekenweekessay Zink
In Zink traceert David Van Reybrouck de merkwaardige geschiedenis van een vergeten land. Nederland, België en Duitsland hebben meer dan een eeuw lang een gemeenschappelijk buurlandje gehad: Neutraal-Moresnet, een ministaatje van drieënhalve kilometer groot dat van 1816 tot 1919 bestaan heeft. Het Boekenweekessay is tijdens de Boekenweek voor 2,50 euro te koop en is dit jaar voor eerst ook in Vlaanderen verkrijgbaar.Gratis met de trein
De 81e Boekenweek trapt op vrijdag 11 maart af met het 65e Boekenbal. In het eerste weekend van de Boekenweek houdt een aantal Duitse auteurs een tournee langs boekhandels en bibliotheken. Het Boekenbal voor Lezers vindt dit jaar in Nijmegen plaats.

Boekenweek geschenk gepresenteerdBoekenweekgeschenk gepresenteerd

 

Afbeeldingsresultaat voor esther gerritsenEsther Gerritsen heeft op 14 januari op Vers voor de Pers in de Openbare Bibliotheek Amsterdam het eerste exemplaar ontvangen van Broer, het Boekenweek geschenk dat zij schreef voor de komende Boekenweek. Het komt uit in een oplage van 655.235 papieren exemplaren en is daarnaast als e-boek en luisterboek beschikbaar.

  


Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay gepresenteerd 

Boekenweek geschenk Broer
Vlak voordat Olivia een belangrijke aandeelhoudersvergadering moet toespreken, belt haar boer. Zijn been dreigt te worden afgezet. Zo begint Broer, waarin net als in veel van de romans van Esther Gerritsen onderlinge familieverhoudingen scherp en met humor worden uitgediept. Broer wordt tijdens de Boekenweek bij besteding van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken cadeau gedaan door de boekhandel. Door het scannen van de cover is er een bijzondere toevoeging te zien. Het papieren Boekenweekgeschenk geeft ook toegang tot de e-versie hiervan (te downloaden vanaf 21 maart).

  


Gratis met de trein
De 81e Boekenweek trapt op vrijdag 11 maart af met het 65e Boekenbal. Het Boekenbal voor Lezers vindt dit jaar in Nijmegen plaats. Traditiegetrouw kan op zondag 20 maart per trein gratis worden gereisd op vertoon van het Boekenweekgeschenk.


 

woensdag 13 januari 2016

Wat Alleen Wij Horen - Saskia de Coster


Wat alleen wij horen - Saskia de Coster


Afbeeldingsresultaat voor wat alleen wij horenMelanie is een alleenstaande moeder die vastbesloten is niet meer over zich heen te laten lopen. Claus wil zijn moeder helpen en roept de hulp in van zijn vrienden uit het dierenrijk. George verliest langzaamaan zijn grip op de dingen en zoekt houvast bij zijn vrouw en zijn cassettebandjes. Anton is een dertigjarige bewaker die worstelt met zijn vrijgezellenbestaan. Erin raakt betoverd door haar nieuwe buurvrouw.
Als op een dag de bewoners van het Atlasgebouw te horen krijgen dat ze binnen zes maanden hun appartementen moeten verlaten, omdat het gebouw gesloopt zal worden, wordt er een hele keten van menselijke gedragingen in gang gezet.

Wat alleen wij horen is een unieke roman vol kleurrijke personages en scherpzinnige observaties, waarin Saskia de Coster treffend beschrijft hoe mensen omgaan met veranderingen buiten hun wil om. Zij verbindt het oog voor menselijke details van Karl Ove Knausgård met het magische van Haruki Murakami en het eigentijdse van Jennifer Egan. De verrassende aanpak, gecombineerd met de meest originele beeldspraak, maken Wat alleen wij horen tot een onvergetelijke leeservaring.Afbeeldingsresultaat voor saskia de costerSaskia De Coster (1976) blinkt uit in lef, originaliteit en schoonheid. Haar romans zijn schitterende diamanten in het literaire landschap. Met haar voorlaatste roman Wij en ik nestelde De Coster zich definitief tussen de grote literaire schrijvers. Wij en ik (waarvan meer dan 40.000 exemplaren werden verkocht) kaapte de Opzij-literatuurprijs weg en behaalde de longlist van de AKO Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil. Haar werk is vertaald in tien talen.
De boeken 'Wij en Ik' en 'Wat Alleen Wij Horen' zijn te leen in de mediatheek van het TBL.

De laatste oorlog - Daan Heerma van Voss


De laatste Oorlog - Daan Heerma van VossAfbeeldingsresultaat voor de laatste oorlogHoe weet je wat voor mens je bent als je nooit een oorlog hebt meegemaakt? Die vraag houdt Abel Kaplan, voormalig schrijver, al zijn leven lang bezig. Pendelend tussen de twee liefdes van zijn leven stuit Kaplan tijdens een nachtelijke dwaaltocht op een verlaten schoolgebouw. Hij hoort hulpkreten, maar durft niet in te grijpen.

Wanneer vervolgens een gepeste jongen bescherming bij hem zoekt en Kaplans vriendin Judith hem het oorlogsdagboek van haar vader overhandigt, dringt het tot hem door: de geschiedenis is springlevend, en het is hoog tijd om zijn plek erin op te eisen. In De laatste oorlog, dat even licht als dwingend van toon is,   gaat Abel Kaplan de confrontatie aan met vragen die relevanter zijn dan ooit.
Het boek is te leen in de mediatheek van het TBL.

Afbeeldingsresultaat voor daan heerma van voss

 Daan Heerma van Voss (1986) is de auteur van romans als Zonder tijd te verliezen, De vergeting en Het land 32. Ook schrijft hij regelmatig voor De Morgen, de Volkskrant en Das Magazin en essays van zijn hand verschenen in Haaretz, Svenska Dagbladet, The New York Times en de Amerikaanse Vogue. Zijn werk werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen en bekroond met De Tegel.