dinsdag 23 april 2013

Mijn majesteit


Mijn Majesteit - Deutekom & De Bruin

Bundel korte verhalen over de koningin, die in het kader van de troonswisseling een hele oranje mallemolen op gang brengt. Ook in uitgeversland.

Samenstellers Marga Deutekom en Erik de Bruin presenteren met deze bundel in totaal 21 bijdragen van bekende Nederlanders die iets met de koningin te maken hebben gehad of zouden willen hebben.
Hun bijdragen variëren sterk, zowel qua intonatie en qua gezindheid als qua insteek.
Van de eenmalige ontmoeting waarvan ze nog steeds onder de indruk zijn tot een terugblik op een interview of heimelijke fantasieën over de koningin.

Gids Peck

Die laatste is van Youp, de vleesgeworden paradox over egalitarisme met elitaire uitzonderingen, die de koningin een uitstapje a la Audrey Hepburn in de film Roman Holiday toewenst. Met hemzelf als gids Peck, dat spreekt.
Claudia De Breij biecht in een erg ontwapenend verhaal haar blooslijstje op, waaronder haar adoratie voor Barbra Streisand en… Beatrix. Eigenlijk kan dat niet, vindt ze, maar toch houdt ze van de Oranjes, gevolgd door ludieke uitleg.

Interview

Serieuzere bijdragen komen van Paul Witteman, met een gedegen verslag over zijn interview met Willem en Máxima en wat daar misging ("Het is maar een mening" - weet u nog?), en aartsrepublikein Tomas Ross.
Carrie komt niet dichter bij de vertrekkende vorstin dan te melden dat ze zich de kroning nog goed kan herinneren, waarna ze overgaat op een koningin van de nacht, een meisje uit het leven dat op tragische wijze aan haar einde kwam.

Hollands

Verdere bijdragen, afkomstig van onder anderen Leon Verdonschot, Dolf Jansen, Tomas Ross, Deborah Campert, Jan Siebelink, geven een dito afwisselende inslag.
De meest geslaagde verhalen komen van de auteurs die de focus op "de koningin en ik" leggen, in plaats van op "ik en de koningin".
De teneur van de bundel is heel Hollands, van republikeins tot monarchistisch en alles daartussen, met enkele recalcitrante en seks & drugs & rock'n'roll uitvliegers. Ook dat is knaloranje.

donderdag 18 april 2013

Prijs jonge jury

Prijs Jonge Jury naar Rob Ruggenberg

Publicatiedatum: 17-04-2013
Op de Dag van de Jonge Jury in het AFAS Circustheater in Scheveningen zijn vanmiddag (17-04-2013) in aanwezigheid van ruim dertienhonderd jongeren tussen twaalf en vijftien jaar de prijzen van de Jonge Jury uitgereikt. De Prijs van de Jonge Jury ging naar Rob Ruggenberg, de Debuutprijs van de Jonge Jury naar Enne Koens.

Vogel
Enne Koens werd bekroond voor Vogel, een uitgave van Moon. Zij kreeg de prijs uit handen van winnaressen van vorige jaren, Maren Stoffels en Ingrid Kluvers. In Vogel zijn de ouders van Berre gescheiden toen zij acht was. Haar moeder wilde zichzelf terugvinden en heeft Berre en haar zus verwaarloosd. Als zij achttien is, gaat Berre op kamers en wil ze zelf een nieuw leven opbouwen.

IJsbarbaar
Rob Ruggenberg werd bekroond voor IJsbarbaar, een uitgave van Querido die de meeste stemmen had gekregen van de Jonge Jury. IJsbarbaar is het verhaal van de dertienjarige Nunôk die in 1624 op Groenland wordt ontvoerd. Hij komt terecht in Holland, waar hij wordt verkocht aan een kermisbaas en moet optreden als ijsbarbaar. Hij weet te ontsnappen en wil terug naar huis, maar hoe moet hij dat klaarspelen? De andere genomineerden voor de Prijs van de Jonge Jury waren Maren Stoffels, Daniëlle Bakhuis, Mel Wallis de Vries en Caja Cazemier.

dinsdag 9 april 2013

Herman Koch's The Dinner op fictiebestsellerlijst


Herman Kochs The Dinner zal op de aankomende fictiebestsellerlijst van The New York Times Book Review een negende plaats innemen. Het is de eerste keer dat Koch op de lijst staat.
Twee weken geleden werd het boek in dezelfde krant nog genadeloos gekraakt door critica Janet Maslin. Zij noemde het boek ‘een uit de hand gelopen kunstje’. Verder meende Maslin dat de personages uit Kochs roman te veel oog voor lelijkheid hebben en dat hun moraal niet deugt.
Maslins woorden hebben dus niet mogen baten. Volgens Ambo Anthos, Kochs uitgeverij in Nederland, ‘stond nog nooit eerder een van origine Nederlandse roman zo hoog genoteerd in een Amerikaanse bestsellerlijst’.
Ambo Anthos weet verder dat er wereldwijd al meer dan 1 miljoen exemplaren van Het diner zijn verkocht. De Engelse vertaling werd eerder enthousiast onthaald door zowel de Britse als Australische pers.
Uiteraard ook te leen in de Mediatheek!

maandag 8 april 2013

Boven is het stil van Gerbrand Bakker

Het boek van Gerbrand Bakker Boven is het stil is verfilmd en  gaat op 25 april in première
Gisteren 7 april was er een tv uitzending over dit boek  in het programma  Benali boekt.

Dit boek heeft een beroemde openingszin: “Ik heb vader naar boven gedaan.” Volgens schrijver Gerbrand Bakker gaat het over ‘een vader, een zoon en iets heel ergs’. Hij schreef zijn onlangs verfilmde roman Boven is het stil (eind april in de bioscoop) uit woede en frustratie. Zijn schrijverschap was niet van de grond gekomen en hij had in 2002 besloten hovenier te worden.  Twee vrienden richtten speciaal voor hem een literair agentschap op en slaagden er toch in het boek uitgegeven te krijgen. En zo werd plotseling de parallel zichtbaar tussen boek en schrijver, want Boven is het stil is vooral een poging om eenzaamheid te doorgronden.
Get Microsoft Silverlight

donderdag 4 april 2013

De Koninklijke Bibliotheek en Google zetten 80.000 boeken online


De Koninklijke Bibliotheek heeft gisteren de website boeken.kb.nl geïntroduceerd. Op de site zijn liefst 80.000 boeken uit de achttiende en negentiende eeuw gratis te raadplegen.
Het betreft boeken op het terrein van cultuur, geschiedenis en wetenschap.
De Koninklijke Bibliotheek is voornemens om in totaal 160.000 boeken gratis beschikbaar te stellen. Er wordt hiervoor samengewerkt met Google.
Tegen persbureau ANP zei de directeur van het instituur, Bas Savenije, dat de “Koninklijke Bibliotheek als nationale bibliotheek van Nederland de verantwoordelijkheid heeft om iedereen, overal ter wereld, digitaal toegang te geven tot alle boeken die in Nederland uitgegeven zijn”.