donderdag 20 december 2012

We gaan naar Rome toe

De leerlingen van de vijfde klas die naar Rome gaan beginnen in januari aan hun werkstuk over ROME. In de mediatheek is een presentatie gemaakt met werkstukken van voorgaande jaren en mooie boeken over ROME

Laatste schooldag in 2012

Morgen is de laatste schooldag in 2012. Wij wensen alle leerlingen

zaterdag 15 december 2012

PC Hooftprijs voor A.F.TH van der Heijden

In de mediatheek is een presentatie gemaakt met de boeken van A. F.Th van der Heijden Zijn werken, inmiddels bijna dertig boektitels, zijn één werk. Uit het een groeit het ander, en soms is een nieuw boek nodig om een vorig boek te begrijpen.’ Aldus de jury van de P.C. Hooft-prijs 2013 over A.F.Th. van der Heijden, wiens werk zij heeft voorgedragen voor deze belangrijkste Nederlandse literaire oeuvreprijs. Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft gisteren die voordracht overgenomen. Veelvuldig gelauwerd Het is de vierde belangrijke bekroning in korte tijd voor de in 1951 in Geldrop geboren schrijver. Vorig jaar werd zijn oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens-prijs en dit jaar werd zijn roman Tonio bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs, waardering van zowel een vakjury als van het lezerspubliek. Eerder werden afzonderlijke werken bekroond met onder meer de F. Bordewijk-prijs en de AKO Literatuurprijs. Ongeremd en retorisch De jury, onder voorzitterschap van Rudi Wester en verder bestaande uit Arnold Heumakers, Xandra Schutte, Thomas Verbogt en Maria Vlaar, prijst in het bijzonder ook de stijl van Van der Heijden: die ‘is ongeremd en retorisch, kent weinig beperkingen en barst soms bijna uit zijn eigen zinsverband. Hij bepleit de “schittering”, en zelfs de “schittering van overbodigheid” en heeft de beschrijvingkunst in de Nederlandse literatuur tot grote hoogten gebracht.’ Met de op het eerste oog omtrekkende bewegingen van zijn pen weet hij door de weidsheid van zijn blik op zijn onderwerp, meestal de mens, ‘overweldigende caleidoscopische beelden op te roepen’. Uitreiking De P.C. Hooft-prijs is in 2013 bestemd voor verhalend proza. Hij wordt aan Van der Heijden uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum in Den Haag op donderdag 23 mei, twee dagen na de sterfdag van de naamgever van de prijs, P.C. Hooft (1581-1647), onze grootste renaissancedichter. (bron: Literatuurplein)

donderdag 6 december 2012

Robert Vuijsje

De schrijver Robert Vuijsje was vanmiddag op het TBL om te vertellen over zijn schrijverschap aan de leerlingen van 5 HAVO. Zij stelden hem allerlei vragen over zijn boeken en over het belang van literatuur en lezen.
OSS - Schrijver Robert Vuijsje gaf donderdagmiddag op het TBL en Mondriaan College een lezing aan scholieren van havo 5. Hij vertelde over zijn twee boeken en beantwoordde vragen van de leerlingen. De schrijver is vooral bekend van het boek 'Alleen maar nette mensen', dat pas verfilmd is. Zowel het boek als de film slaat goed aan. “Ik kan nu leven van mijn boeken, en ik ben heel dankbaar dat me dat gelukt is”, vertelt Vuijsje. “Mensen die me persoonlijk aanspreken over mijn boeken zijn alleen maar enthousiast.” (Bron regio Oss) Dondermiddag bracht schrijver Robert Vuijsje een bezoek aan het Titus Brandsma Lyceum in Oss. Vuijsje is vooral bekend van zijn onlangs verfilmde boek Alleen maar nette mensen. Vuijsje vertelde onder andere over zijn middelbare schooltijd, zijn nieuwe boek, en zijn eerste en meteen ook meest besproken werk: Alleen maar nette mensen. De havoleeringen van het TBL maakte goed gebruik van de gelegenheid om vragen te stellen. De meeste vragen gingen over alle kritiek die Vuijsje heeft gekregen op zijn eerste boek. Deze kritiek ging over alle vooroordelen die in het boek voorkomen. Volgens sommige media waren die racistisch van aard. Bron: Brabants Dagblad.