dinsdag 30 oktober 2012

Schrijver Bernlef overleden

Gisteren, 29 oktober 2012 is de schrijver Bernlef overleden. Hersenschimmen is het boek dat het meeste door leerlingen wordt gelezen. In de mediatheek is een tentoonstelling met artikelen en al zijn boeken te zien. Hieronder de in informatie van Literatuurplein . Eind jaren vijftig verbleef (de als Hendrik Jan Marsman op 14 januari 1937 te Sint-Pancras geboren) Bernlef in Zweden. Hij kwam er in de ban van wat hij ervoer als een ‘weerbarstig’ landschap. In 1959 stuurde hij een bundel gedichten en een bundel verhalen in voor de Reina Prinsen Geerligsprijs. Voor de dichtbundel Kokkels kreeg hij de prijs, voor de verhalenbundel Stenen spoelen een eervolle vermelding. In die verhalen schreef hij over mensen in de boerendorpen rond Karlstad. In 2000 verscheen dit dubbeldebuut in herdruk bij Conserve. Vergeten en verdwijnen Vergeten, vergetelheid en onlosmakelijk daarmee verbonden verdwijnen en sterven zijn belangrijke motieven in het werk van Bernlef. Leven is een proces van voortdurend vergeten. Geheugenverlies, vergeten en verdwijnen spelen al een voorname rol in de cyclus ‘Tien verhalen uit Värmland’ in Stenen spoelen. Daarin heeft het zwijgen van de bewoners van een dorp in Zweden alles te maken met vergetelheid en dood. Ook in een roman als De maker (1971), een geraffineerd spel met werkelijkheid en met vervalsing, gaat het om het feit dat de vervalser ‘zichzelf vergeet’, dat zijn eigen persoonlijkheid verdwijnt in zijn imitaties. Hersenschimmen ‘Als iemand in de traditionele Eskimo-cultuur overlijdt, gaat zijn naam na een poos over pasgeboren kinderen. Dat is een prachtige poëtische poging de doden levend te houden. Zo’n cultuur gaat uit van een circulair tijdssysteem, terwijl wij de tijd alleen lineair opvatten.’ Dat zei Bernlef eens in een interview. Ook demente mensen houden zich niet aan de lineaire tijdsopvatting. Ze maken als het ware de cirkel rond door weer terug te keren naar het beginpunt. In Bernlefs werk is Hersenschimmen (1984), zijn roman over dementie, een logische (en in enige verhalen reeds voorbereide) stap. Hij durfde het aan te schrijven vanuit de beleving van een dementerende man.

donderdag 25 oktober 2012

Struikelstenen

Door de school is een tentoonstelling gemaakt over Struikelstenen in Oss. Oorspronkelijk heten ze “Stolpersteine” (stolpern betekent struikelen). Kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn. In de mediatheek is een tentoonstelling met boeken over Jodenvervolging. Er is ook een blog met informatie over de struikelstenen in Oss.

maandag 22 oktober 2012

De leesfabriek

De Leesfabriek is een site voor jongeren (zo tussen 15 en 25 jaar). Je vindt hier de nieuwste boeken, voor en door jongeren gerecenseerd. Lees, deel en laat van je horen!

vrijdag 12 oktober 2012

De donkere kamer van Damokles

Van 1 tot en met 30 november leest Nederland De donkere kamer van Damokles van W.F.Hermans. De 5e klassen van het TBL gaan dit boek klassikaal lezen.
UIt de recensie: De meestgelezen roman van Willem Frederik Hermans (1921-1995), geschreven eind jaren ’60. Hoofdpersoon Osewoudt krijgt op de dag dat Nederland capituleert voor Nazi-Duitsland, bezoek van een Nederlandse officier in zijn sigarenwinkel. Deze Dorbeck, die sprekend op hem lijkt en met wie hij meteen een onverklaarbare verbintenis voelt, geeft Osewoudt vanaf dat moment steeds opdrachten, die hem een prominente rol in de verzetswereld bezorgen. Als Osewoudt in 1945 ontsnapt uit Duits gevangenschap en vlucht naar de bevrijde gebieden, wordt hij daar opgepakt, en blijkt dat hij juist van meervoudig landverraad wordt beschuldigd. Nergens zijn aanwijzingen te vinden voor het bestaan van de persoon Dorbeck, en Osewoudt raakt verstrikt in zijn eigen belevingswereld. Door zijn tragische jeugd, gebrek aan moraal en vreemde, onmannelijke lichamelijke trekken lijkt hij de personificatie van de kerngedachte van het boek: de niet te vinden werkelijkheid, in een chaotische en a-morele wereld. Een volstrekt origineel, onvoorspelbaar en bevreemdend boek.

Boek van de week De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst

Op de site van leesmij.nu wordt elke week een lijstboek met filmpje besproken. Boek van de week De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst
Je bent dertien jaar, hebt je moeder verlaten en woont bij je vader, je nonkels en je oma in Reetverdegem. Een klein dorp, vergeten op de kaart. Waar het drinken van pinten voorop staat, waar café Liers ter promotie een wedstrijd naaktfietsen organiseert en waar je oom Herman in een coma raakt, na het vestigen van een wereldrecord bier zuipen. Na een jeugd van bakken bier, bruine peuken naast het bed en zweetplekken tussen de lakens, verlaat je Reetverdegem en bouwt een carrière als schrijver op. Als je dan terugkeert na vele jaren, schrijf je een literair meesterwerk over een misselijkmakende situatie.

dinsdag 9 oktober 2012

Databanken

Alle leerlingen van de 4e klassen hebben uitleg gehad over de databanken. Hoe kom je bij de databanken? Log in bij Teletop. Ga naar informatie Ga dan naar mediatheeklinks en klik op: http://tbl.teletop.nl/tt/hhuis/courses/1112med_mediatheeknieuws.nsf De volgende databanken zijn alleen via school te raadplegen: Biblion Actuele documentatiebank - online Biblion Literom - online Biblion Uittrekselbank - online Biblion Uittrekselbank Jeugd - online Krantenbank - online Mochten er nog vragen zijn over de databanken stel ze dan in de mediatheek.

maandag 8 oktober 2012

Bibliotheekpas van de BBM

Afgelopen week hebben alle brugklasleerlingen en alle (nieuwe) leerlingen van onze school die nog geen lid waren van de BBM een bibliotheekpas ontvangen. Leerlingen kunnen gedurende hun loopbaan op school lenen in alle vestigingen van de bibliotheken in Oss, Berghem, Lith, Ravenstein, Heesch, Nistelrode , Heeswijk-Dinther, Veghel, Erp, Schaijk en Zeeland. Vanaf 1 februari 2013 kan met dit pasje ook geleend worden in de bibliotheek van Uden, Volkel en Odiliapeel. In tegenstelling tot enkele jaren geleden wordt dit pasje slechts een keer in de loopbaan van een leerling verstrekt. Dit pasje wordt jaarlijks verlengd; totdat de leerling de school verlaat. Een duplicaatpasje kost 2,50 euro. De bijpassende pincode kan de leerling in de bibliotheek opvragen.

Aura-online overal bereikbaar

Alle brugklasleerlingen zijn in de mediatheek geweest en hebben een account voor de auracatalogus aangemaakt. Altijd en overal de catalogus van de mediatheek gebruiken voor zoeken, reserveren en verlengen, en nog meer. Ga naar de website van onze school, kies rechts auracatalogus • Klik op AURAcatalogus(in de tekst) om de catalogus te gebruiken. Gebruik Mijn AuraSpace voor reserveren en verlengen. Om dit te kunnen doen moet je een account aanmaken en dat doe je zó: • Klik op Mijn AuraSpace en dan op Aanmelden • Vul je achternaam, met hoofdletter, zonder voorvoegsels (van, van der, e.d.) en je pasnummer (= leerling-nummer) in • Vul het volgende scherm zoveel mogelijk in: • Je e-mailadres, wordt gebruikt als er een gereserveerd boek voor je klaarligt • Kies bij gebruikersnaam je leerlingennummer en maak zelf een wachtwoord aan. De extra mogelijkheden gebruik je zó: • Reserveren: via Zoeken. Klik onder Details Zoekresultaat op Reserveren • Verlengen: via Mijn AuraSpace, bij Mijn uitleningen.